MEĐIMURJE dio hrvatske meteorske mreže: AD Vega s krova TICM-a prati meteore

S početkom 2018. godine, Astronomsko društvo VEGA uključilo se u rad Hrvatske meteorske mreže (HMM), organizacije koja koordinira rad 40-ak kamera postavljenih diljem Hrvatske.

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija opažanja meteora u Hrvatskoj, rezultirali su formiranjem Hrvatske meteorske mreže (HMM) čiji je razvoj započeo 2007. godine kao zajednički projekt Astronomskog društva Istra iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.

Velik broj kamera instaliranih kako po školama i znanstveno-edukacijskim centrima tako i po privatnim kućama u Hrvatskoj, ali i van nje, omogućuje višestruki preklop vidnih polja kamera i vrlo preciznu analizu putanja meteora te predstavlja bazu za eventualne izračune mogućih mjesta pada meteorita.

Potvrda učinkovitosti sustava je i pronalazak meteorita kraj Križevaca, kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka 5 HMM kamera, palog u noći s 4. na 5. veljače 2011. godine.

Dosad je snimljeno i obrađeno preko 250.000 meteora. Rezultati obrade za sada su u samo maloj mjeri publicirani u stručnim časopisima, ali važni rezultati očekuju se u bližoj budućnosti.

Hrvatska meteorska mreža trenutno broji preko 50 članova iz Hrvatske, a uspostavljena je suradnja i sa svjetskim stručnjacima na polju meteorske astronomije te je objavljeno nekoliko zajedničkih radova.

Kamere snimaju noćno nebo, a cilj je promatranje postojećih meteorskih potoka te otkrivanje novih.

Nakon nekoliko tehničkih poteškoća, kamera je krajem veljače puštena u rad.

Postavljena je na zgradi 1 Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a TICM je AD Vegi ustupio i mjesto u server sobi gdje je smješteno računalo koje pokreće kameru.

Montažu kamere obavio je Miroslav Smolić uz pomoć poduzeća FRANZ NET inkubiranog u TICM-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije