LJUDI OKO NAS Slavenovi novi izazovi – Židovi, njihova kuhinja i groblja

Donjodubravčanin Slaven Ujlaki (46) je po zvanju policajac PU međimurske, čovjek kojeg je oduvijek zanimala i fascinirala prošlost svoga mjesta. U posljednjih nekoliko godina svu svoju volju, znanje i sposobnosti kanalizirao je u istraživanje te prošlosti.

Rezultat toga je nekoliko istraženih mjesnih činjenica koje su rezultirale i pisanim tragovima. Posebno je ‘jak’ postao kada je snage udružio sa svojom sumještankom Janjom Kovač, danas kustosicom Muzeja Međimurje Čakovec.

Za sebe će reći kako mu ‘vrag nigdar neda mira’. Upravo zbog toga Slaven je odlučio kako će se u ovom razdoblju posvetiti istraživanju židovske kuhinje, odnosno njihovih kulinarskih recepata i sačuvanost njihovih groblja u ovome kraju.

Susrevši se jučer, 10. travnja, kazao nam je kako dolazi iz obližnjeg Legrada gdje je kod tamošnjih stanovnika, a koji imaju saznanja i pisanih tragova, prikupio dosta kulinarskih recepata.

– Sada slijedi njihovo sređivanje, dovođenje u red, stavljanje s požutjelih papira na nove svježe, a potom je na redu njihovo prevođenje koje će iziskivati najviše vremena. Kada to bude okončano postoji mogućnost da te recepte ukoričim i jednog dana objelodanim – kaže.

Dodao je kako se momentalno fokusirao na istraživanje povijesti toga naroda na ovim prostorima, posebno groblja, pa nam je tako pokazao niz fotografija koje je napravio na židovskome groblju u mađarskoj Velikoj Kaniži, a ostao je razočaran što je postojeći dio takvog groblja u Legradu jednostavno ‘nestao’, a dogodilo se je to i u Kotoribi.

Radostan je što Donja Dubrava ipak čuva prošlost na njih na jednom dijelu posljednjeg mjesnog počivališta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije