FOTO Članovi HGSS-a Čakovec prebacili pacijenta na 5. kat zgrade

U četvrtak, 12. travnja 2018. godine posredstvom Centra 112, obitelj iz Čakovca zatražila je pomoć oko transporta člana obitelji na daljnju kućnu njegu, do njihovog stana na 5. katu, u zgradi bez lifta, a koji se je nalazio na liječenju u Domu zdravlja u Čakovcu.

Radilo se je o muškoj nepokretnoj osobi od cca 170 kilograma sa znatnim zdravstvenim problemima.



Specifičnost transporta je trebala biti prilagođena općem stanju osobe kao i činjenici da masa i volumen osobe zahtijevaju drugačije pristupe od standardnih metoda i tehnika transporta kao i opreme.

– Najveći izazov je bio na koji način “upakirati” osobu da bude sigurna, a i da može biti transportirana po relativno uskom stubištu jer standardna transportna sredstva kao što su mariner, UT 2000, speleo nosila i slično nisu bila prikladna da bi se osoba mogla adekvatno zbrinuti. Osoba je bila upakirana na specifičan način u vakuum madrac, a za podizanje je korištena tehnika dvostrukog protuutega specifična za speleospašavanje – kažu u čakovečkom HGSS-u.

Pri transportu su asistirali djelatnici Doma zdravlja Čakovec, a u pripravnosti je na lokaciji bio i tim Zavoda za hitnu medicinu Čakovec.

– Prije samog transporta kompletni sistem je bio isproban, a sam transport je protekao bez problema. Osoba je predana obitelji na daljnju kućnu njegu te joj želimo brzi oporavak i ozdravljenje – javlja HGSS.

U akciji je sudjelovalo 9 spašavatelja iz Stanice Čakovec, uz asistenciju kolega iz Doma zdravlja Čakovec, te tima Zavoda za hitnu medicinu Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije