VIDEO I FOTO Događanja u Centru dr. Rudolfa Steinera

U četvrtak 19. travnja 2018. godine s početkom u 19 sati u prostorima Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu održat će se čitanje i otkrivanje
‘Poljoprivrednog tečaja’ 7. dio autora dr. Rudolfa Steinera.

Rudolf Steiner osnivač je antropozofije i biološko-dinamičke poljoprivrede. Njegov ‘Poljoprivredni tečaj’ postavio je temelje biološko-dinamičke poljoprivrede, najstarijeg i najcjelovitijeg smjera ekološke poljoprivrede.

Djelo pod nazivom Poljoprivredni tečaj / duhovno-znanstvene osnove za napredak poljoprivrede sadrži osam predavanja, uvodni govor i razgovore održane u Koberwitzu kraj Breslaua od 7. do 16. lipnja 1924. godine te predavanja u Dornachu održano 20. lipnja 1924.

Kroz višednevni tečaj Steiner objašnjavanja ulogu čovjeka u poljoprivrednoj proizvodnji i njegov odnos prema drugim dijelovima cjeline poljoprivrednog gospodarstva: tlu, biljkama, životinjama i svemiru.

Poljoprivredni tečaj, danas još i više dobiva na značaju. Naime, tla danas zahtijevaju veliku pozornost čovjeka (i poljoprivrednika) jer smo suočeni sa svakogodišnjim gubitkom plodnosti (humusa) naših tala.

Danas, više nego prije postaje važno kakvu hranu proizvodimo i jedemo.

U četvrtak 5. travnja djelatnice Centra dr. Rudolfa Steinera na poziv Miodraga Matavulja direktora Centar za ekonomski i ruralni razvoj u Banja Luci održale su uvodno predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi u Banja Luci.

Na radnom djelu sastanka dogovorena je buduća suradnja na zajedničkim projektima kroz transfer znanja i iskustva BD poljoprivreda.

Ovim putem najavljujemo sljedeće predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi koje će su u Banja Luci održati u četvrtak 24. svibnja 2018. godine.

Predsjednik EUVITA – Klaster mr. sc. Zvonimir Novak i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera potpisali su Sporazum o stručnoj, tehničkoj, obrazovnoj i znanstveno-istraživačkoj suradnji između dviju institucija.

Temeljni programski ciljevi klastera obuhvaćaju projekte ruralnog razvoja i zelenog poduzetništva u smislu realizacije i unapređenja planova i projekata Strategije regionalnog i RURALNOG razvoja, posebno u Programu zdrave prehrane, prirodne medicine i dopune prehrani, te prirodne kozmetike.

Ravnateljica Centar dr. Rudolfa Steinera mr. sc. Dijana Posavec smatra kako Centar kao stručna ustanova u ovom području može svojim inovativnim pristupom u poljoprivrednoj proizvodnji doprinijeti u popularizaciji biodinamike i kroz ovakav vid suradnje.

Predmet ovog Sporazuma je gospodarska, stručno-tehnička, obrazovna i znanstveno-istraživačka suradnja sa zajedničkim ciljem sudjelovanja u kreiranju, pripremi i realizaciji različitih projekata, akcija i programa.

Centar dr. Rudolfa Steinera posjetila su studenti iz Francuske, Španjolske i Kolumbije koji u sklopu Erasmus programa pod vodstvom prof. dr. sc. Ivice Kisića sa Agronomskog fakulteta borave na studentskoj razmjeni u Hrvatskoj.

Nakon predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi posjetili su neka od BD i ekoloških OPG gospodarstva kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse.

Već tradicionalno boravili smo na poljoprivrednom gospodarstvo ‘Drvo života’ tvrtke Palavra d.o.o. u Ugarcima kod Požege gdje se održala radionica iskapanja pripravka 500 i ostali pripravaka.

U sklopu radionice predavanja su održali dr. Uli Johannes König iz istraživačkog kruga za biološko-dinamička gospodarstva u Darmstadtu, te Bruneto Latini.

U Centru dr. Rudolfa Steinera već smo navikli na goste iz cijelog svijeta. Ovog puta posjetili su nas gosti iz grada Ingolstadta, Njemačka.

Kako se bave organizacijom sajmova, manifestacija i festivala zdrave hrane i zdravog življenja prilikom posjeta pozvali su nas da sudjelujemo krajem godine na Grean and Heatlhy Festivalu u Ingolstadtu.

Prilog o biodinamičkoj proizvodnji na Al Jazeera televiziji!

Centar dr. Rudolfa Steinera posjetila je televizijska kuća Al Jazeera Balkans te napravila kratak prilog o Centru dr. Rudolfa Steinera i biodinamičkom uzgoju. Prilog možete pogledati u nastavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije