Vijesti / Društvo
Društvo
STIŽE VELIKI BRAT Kamere će snimati javne površine u Međimurju

STIŽE VELIKI BRAT Kamere će snimati javne površine u Međimurju

Nakon Čakovca, još neki međimurski gradovi i općine dopustit će videosnimanje javnih površina. Na kolegiju gradonačelnika i načelnika raspravljalo se o projektu videonadzora javnih mjesta na inicijativu Policijske uprave međimurske, a cilj je 'stvaranje suvremenog sustava sigurnosti' u Međimurju.

Kvalitetniji sustav sigurnosti

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Načelnik uprave policije Kristijan Srpak ističe da bi se snimanjem javnih površina omogućila visoka razinu sigurnosti imovine i ljudi, djelovalo bi se preventivno, a i pomoglo bi policiji u otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja. To je i priprema za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i nadziranje ulazaka i izlazaka vozila i osoba.

– Gradovi i općine, kad izaberu lokacije, trebaju ishoditi rješenje. Procedura je jasna i definirana – dodaje Srpak. U PU međimurskoj oformit će se radna skupina, a novac za opremu pokušat će se namaknuti iz EU fondova i proračuna.

– Želimo graditi kvalitetniji sustav sigurnosti u Međimurju. Definirat ćemo mjesta u gradovima i općinama i predati zahtjev PU međimurskoj. Na taj način podignut ćemo razinu sigurnosti još više, pogotovo u gradovima i općinama u kojima je sad relativno niska – napominje župan Matija Posavec.

I građani će predlagati lokacije

I građani će moći predlagati koja bi mjesta bilo dobro snimati. Inače, Grad Čakovec je još prije deset godina uveo videonadzor na gradskim ulicama i postao prvi grad u Hrvatskoj s jedinstvenim bežičnim fiksnim i mobilnim sustavom videonadzora koji je osmislila PU međimurska.

Policijski mobilni videonadzor 2008. nadograđen je fiksnim u gradskoj pješačkoj zoni.

PU međimurska će u suradnji s Međimurskom županijom naredna tri tjedna provesti veliku anketu o stanju sigurnosti u Međimurju na uzorku od 560 ispitanika. Građani će se izjašnjavati o osjećaju sigurnosti, strahu od kriminala, o tome kako štite svoju imovinu, jesu li bili žrtve nekih kaznenih djela i slično.

– Razvijene zemlje takva istraživanja provode od početka 1990-ih i na temelju njih se prilagođava ustroj policije. Očekujemo da ćemo nakon ankete dobiti pokazatelje stvarnoga stanja kretanja sigurnosti u Međimurju – rekao je zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!