FOTO Ruža međimurska u Donjem Vidovcu u spomen Teti Lizi

U kasno popodne u Donjem Vidovcu je jučer, 18. travnja, održana peta jubilarna umjetnička manifestacija međimurskih osnovaca imena Ruža međimurska u spomen donjovidovskoj pjesnikinji Ruži Pokolić koji su projekt u sklopu Građanskog odgoja pokrenuli u čakovečkoj III. OŠ uz potporu Općine Donji Vidovec.

Na te je početke, otvarajući manifestaciju, podsjetila zamjenica župana Sandra Herman. Rekla je kako im je u startu dala potporu i kako će uvijek biti uz njih kada su u pitanju narodna baština i oni koji su je sačuvali od zaborava. S radošću je obznanila kako je ovo prva manifestacija u sklopu bogatih Dana Međimurske županije.

U svom uvodnom nastupu je Nataša Hajdinak, ravnateljica III. OŠ Čakovec, rekla kako je ovogodišnja manifestacija posvećena čuvarici međimurske baštine i popevke Elizabeti Toplek-Teti Lizi, a projekta je očuvanje od zaborava i promocija djela međimurskih umjetnika te poticaj mladima u njihovom izričaju putem likovnih i literarnih radova. Organizator čitavog projekta su III. OŠ Čakovec i Općina Donji Vidovec.

Zahvalila se Međimurskoj županiji i njenim prvim ljudima što pomažu taj projekt kao i donjovidovskoj Općini što ih je ugostila. Zahvalila se je svima koji su se uključili u istraživanje života i rada Tete Lize i ustupanje materijala o njoj, a to se posebno odnosi na čelništvo KUD Seljačka sloga Donja Dubrava. Nije zaboravila pohvaliti niti djelatnike njezine škole koji su se uključili u realizaciju ovog projekta.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom župana Matije Posavca. Sandra Herman je biranim riječima govorila o Teti Lizi nazvavši je heroinom te je istaknula radost što su bile prijateljice. Pohvalila je radost što mladi preko svojih umjetničkih sposobnosti čuvaju spomen na nju. Na kraju im je poručila:- Budite kao Teta Liza, volite život, volite ljude i čuvajte pjesmu.

Okupljene učenike i njihove mentore pozdravio i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin koji je mladima poručio neka im osvojene nagrade budu poticaj u čuvanju narodnog blaga i stvaralaštva. Svečanosti je nazočio i drugi dožupan Josip Grivec.

Prije proglašenja rezultata izveden je bogati kulturno umjetnički program u koji su se ove godine uključili učenici OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Predstavio nam se njihov Školski pjevački zbor pod ravnanjem Stelle Cimerman te mladi recitatori i glumci koje su pripremile učiteljice: Ladislava Šestak-Horvat, Gordane Magdalenić, Vesne Golub, Radojke Oreški i Vesne Saško.

Predstavio nam se i Dječji zbor III. OŠ Čakovec kojim je dirigirala Marina Korunek, a u stankama je djela nagrađenih čitala Tihana Preksavec, djelatnica škole i glavni ‘kotač zamašnjak’ ove i svih prethodnih priredbi. Uz prekrasne recitacije, ples i pjesmu vrijeme je naprosto preletjelo.

Potporu priredbi mladi su dobili od članova Učeničke zadruge Graditeljske škole Čakovec čiji su radovi bili izloženi u dvorani doma kulture gdje će ostati jedno vrijeme i radovi učenika koji su nagrađeni.

Za kraj, kao i svake godine, duboki naklon onima koji su organizirali manifestaciju.

Rezultati:

Literarni radovi:

Povjerenstvo: Sanja Prošev, Nataša Kralj, Tihana Preksavec, je smatralo kako su ove godine nagrade zaslužili učenici razredne nastave jer su bili ‘bliže’ temi. Od 19 prispjelih radova tako su nagrađeni Ana Paola Murk iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu (mentorica Sonja Rodinger), drugo mjesto je pripalo Magdaleni Trupković iz OŠ Petar Zrinski Šenkovec (mentorica Vesna Golub), treća je bila Ela Cvitković iz iste škole (mentorica Radojka Oreški), a četvrtu nagradu je osvojio i Arian Zrna iz OŠ Prelog (mentorica Silvija Kosec).

Likovni radovi:

Od 31 prispjelog rada povjerenstvo u sastavu: Tamara Mustač, Vanja Vrbanec i Štefica Mustač u razrednoj nastavi je nagradilo Roka Radeka, OŠ Petar Zrinski Šenkovec (mentorica Ladislava Šestak – Horvat) i Tenu Novak iz OŠ Belica (mentorica Vesna Herman). U predmetnoj nastavi nagrađene su Lara Fodor OŠ Podturen (mentorica Blaženka Križan) i Una Karuthacker III.OŠ Čakovec (mentorica Petra Sokač).

Utješne nagrade su primili i ostali sudionici natječaja.

Riječ, dvije o programu Ruža međimurska.

Program okuplja mlade umjetnike osnovnih škola Međimurske županije na području likovnog i literarnog stvaralaštva s ciljem afirmiranja mladih stvaraoca te očuvanja kulturne i povijesne baštine ovog kraja. Projekt “Ruža međimurska” započeo je unazad šest godina, a njime se želi užu i širu zajednicu podsjetiti na neke zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate s našeg područja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije