UPIT Mogu li djelatnici ŽB Čakovec biti povučeni s godišnjeg odmora?

Imaju li djelatnici ŽB Čakovec pravo na korištenje godišnjeg odmora kad oni to žele? Naime, do nas je doprla informacija kako zbog nedostatka radne snage, u bolnici povlače zaposlenike s dozvoljenih godišnjih odmora.

Ima li u tome istine, upitali smo ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Roberta Grudića, dr. med., specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije.

– Prema Zakonu o radu, raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

Radnik ima pravo koristiti godišnji odmor najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, dok ostali dio godišnjeg odmora radnik koristi u dogovoru s poslodavcem.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je predviđeno da zdravstvena ustanova mora pružati kontinuiranu zdravstvenu zaštitu 24 sata na dan, iz kojeg razloga smo u obvezi organizirati rad zdravstvenih jedinica sukladno zakonskim potrebama, te sukladno tome prilagoditi način i organizaciju rada kao i način korištenja godišnjeg odmora.

Sukladno tome, djelatnici ustanove jedino u slučaju vanrednih situacija – izvanredna bolovanja ili drugi vanredne situacije mogu biti povučeni sa godišnjeg odmora (kako se to i navodi u zakonu) – rekao nam je ravnatelj Grudić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije