KARLO I LUKA Kotoripčani su najbolji mladi međimurski inovatori

INOMA, Udruga inovatora Međimurja, obilježila je u četvrtak, 26. travnja Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi veličanstvenost, genijalnost, znatiželju i hrabrost žena koje vode promjene u našem svijetu i oblikuju našu zajedničku budućnost.

Jedna od njih, učiteljica Jelena Tuksar iz OŠ Jože Horvata Kotoriba, je bila nit vodilja dvojici svojih učenika da osvoje primat za najbolju inovaciju u kategoriji osnovnih škola Međimurske županije.

Taj su primat ponijeli Karlo Solomun i Luka Karloci, učenici sedmog razreda, a to im je donio autorski rad pod imenom ‘Cug mašina’. Njime su željeli pokazati bogatu povijest Kotoribe, odnosno 1860. godinu kada je ‘v Kotoribi fučnula prva cug mašina’.

– Modelom cug mašine smo htjeli istaknuti i predstaviti povijesni i značajan dio našeg kraja u kojem živimo, Kotoribu – ističu mladi inovatori i kažu kako im je ideja bila prikazati prvu prugu ‘pred 158 let v Kotoribi da je cug mašina fučnula’.

Kako su u opisu zadatka istaknuli, bilo je to samo 35 godina nakon otvaranja željezničkog prometa na lokomotivsku vuču u svijetu u Engleskoj 1825. godine. Kotoriba je kao prvo mjesto u Hrvatskoj dobilo željezničku prugu i to 24. travnja 1860 godine.

Uz taj su inovatorski rad istaknuli povijesni razvoj pruge koja, nažalost, danas doživljava sivilo zaborava…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije