FOTO Članovi Zavičajnog društva Pinklec u Prelogu na sajmu cvijeća

Pedeset je Karlovčana subotu provelo u Prelogu na proslavi Dana međimurske županije i Sajmu cvijeća i to članovi Zavičajnog društva Međimuraca Karlovačke županije “Pinklec” i KUD-a Mostanje iz Karlovca, koji je dao zapažen nastup.

Da je izlet bio sadržajan i nesumnjivi doprinos daljnjoj suradnji dvaju krajeva govori niz detalja između ostalog i po riječima gradonačelnika Ljubomira Kolareka koji je na prijmu “priznao” da su rukometaši Preloga u Karlovcu igrali mnoge “teške” utakmice, ali da im je sportskog duha još ostalo, pa se nadaju da bi ovako kroz kulturnu suradnju moglo biti “i bolje”, te je Prelog nazvao gradom s dušom i tradocijom starom preko 750 godina, čistim i urednim gradom cvijeća.

Spomenuo je s tim u vezi da su Karlovac i Prelog stupili u kontakt i oko gospodarenja otpadom, po modelu Grada Preloga koji u Hrvatskoj prednjači po ravrstavanju korisnih frakcija otpada već na kućnom pragu.

“Priločanke i Priločance” pozdravio je i predsjednik Pinkleca Željko Tomašić i podsjetio na dosadašnje veze, povijesne i suvremene, te da Pinkleci uz Dan Međimurske županije svake godine od osnutka 2012. godine organiziraju tim povodom “Put na sjever”. Ovaj put odabran je Prelog, te je rekao da mu je jako drago da se KUD-a Mostanje ovdje susreo sa Seljačkom slogim iz Preloga, jer da kultura ponajviše širi poznanstva i međusobne veze. Uručio je skroman poklon župana Damira Jelića i karlovačke gradske uprave, te primio na dar monografiju Preloga.

Dakle, gradonačelnik Ljubomir Kolarek je primio uz karlovačke folkloraše i Seljačku slogu koja u Prelogu djeluje od 1927. godine, a uz nebrojene nagrade povod prijmu bio je nedavno uspješno predstavljanje hrvatskog folklora na 73. Međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento, na Siciliji, jednoj od najvećih europskih smotri folklora.

Zanimljivost susreta bio je i detalj da je karlovačka novinarka Vesna Horvat (autor i ovog članka) s ponosom rekla da ne sumnja da je Seljačka sloga Prelog tamo nastupala u bar nekim od čizama koje su izrađivali u Prelogu desetljećima njen djed i ujaci iz postolarske obitelji Belić, a da je njen ujak Franjo Belić bio dugogodišnji predsjednik Seljačke sloge. I to nije sve, njeno prvo radno mjesto bilo je upravo mjesto tvorničke novinarke u Betonu Prelog.

A Mirko Miladinović prisjetio se suradnje nekadašnje Privredne komore u Karlovcu s tvrtkom Beton, gradnje nekoliko tvornica s njihovom građevinskom robom, te da i sada mnoštvo trsova diljem Žumberka i drugdje raste poduprto upravo vinogradaskim stupovima iz Preloga.

Kasnije, pred večer izvorna folklorna skupina KUD Mostanje, koja njeguje izvornu glazbu, ples i običaje karlovačkog kraja, te posebno njeguje dvoglasno i specifično solo pjevanje, takozvano rozganje, pokazao je dojmljivim nastupom na pozornici Sajma cvijeća zašto je već godinama pozivan na sve veće smotre folklora diljem Hrvatske i u inozemstvu i zašto uz ostale nagrade za svoj rad ima i priznanje Hrvatskog sabora kulture.

Prelog se prvi put spominje u jednoj pisanoj ispravi o Međimurju iz 1226. godine, koja se čuva u Arhivu Prvostolnog Kaptola zagrebačkog, a najvrjedniji gradski kulturno-povijesni spomenik je Župna crkva sv. Jakoba Starijeg, u samom središtu Preloga, te je bilo vrlo interesantno u crkvi čuti i povijest crkve i zanimljivosti iz Preloga i Međimurja, od osvajačkih i slobodarskih tema, sve do činjenice da je to danas jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, da se nalazi uz Akumulacijsko jezero HE Donja Dubrava, pa kao da ima i more.

Karlovčani u Prelog nisu došli s plovilima nego autobusom, ali ih je Turistička zajednica Grada Preloga ipak ugostila upravo u marini uz jezero, kako je rekao odličan domaćin Ivan Gradečak, u gotovo “morskom ambijentu”. A vođa puta Duško Martinjaš je, iako nismo imali što privezati i čime zaploviti, zadovoljstvo svime, jer je ručak u restoranu sportsko rekreacijske, zone koja se slučajno zove Marina bio odličan. I nije tamo trebalo puno vremena da se iz autobusa izvade glazbeni instrumenti i da članovi i članice KUD-a Mostanje pokažu kako se zabavlja, te da je i travnata podloga sasvim dobra za drmeš.

Na povratku u Karlovac su Martinjaš i tajnica KUD-a Mostanje Lana Poturica vrlo dojmljivim riječima preko mikrofona izrazili uvjerenje da ovako uspješan susret i izlet ne smije i neće ostati na ovom prvom dobro odrađenom partnerskom projektu, te su se Pinkleci i folkloraši jedni drugima “obećali na suradnju”. Izlazak iz autobusa u Karlovcu u noćnim satima bio je zanimljiv i po mnoštvu grana i grančica koje su virile iz torbi, vrećica, pa i džepova, a koje će ovih dana biti posađenje u vrtove ili tegle i kao buduća drveća, grmovi ili cvijetne gredice izletnike još dugo podsjećati na trodnevni Sajam cvijeća u Prelogu.

I nakon svega jedan dodatak. Dok su i čakovečko i karlovačko gradsko vijeće zaista već usvojili odluku o kastraciji pasa i mačaka Prelog se navodno premišlja i ako istinu govori urednik “Pikača” Ivica Beti gradska je uprava pokrenula nagradnu akciju “ulovi pesa”, a za nagradu samo treba ulovljene pse odbaciti izvan katastarskih granica Preloga, po mogućnosti nekamo “preko Drave”. Samo treba reći da je Jeti urednik preločkog satiričkog lista.

Pikač piše i o nagradnoj igri za “najljepši prazni poslovni prostor”, o planiranom referendumu tamošnjeg SDP-a da se u cvjetnjake Preloga sade “samo crvene maćuhice”, da Grad oprašta sve dugove dužnicima, te su zabilježili i dvije skandalozne vijesti s državne razine , da je jedna državna tvrtka greškom zaposlila stručnjaka, te da je jedna sjednica Sabora protekla bez spominjanja ustaša i partizana u trajanju od čak 34 minute. Tko bi znao s tom satirom, možda je ponešto i istina, kao i da band Komedija na Sajmu cvijeća izvodi baš autentični međimurski folklor, makar je zanimljivo i onako “čuje se da tu ima nekaj međimurskoga”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije