OPĆINA DEKANOVEC obilježila 130 godina od rođenja kantora Florijana Andrašeca

28. travnja 1888. godine u Dekanovcu je rođen začetnik novije hrvatske lirike i predstavnik kajkavske popevke Florijan Andrašec.

Kantor Florijan Andrašec bio je izniman hrvatski pučki pjesnik, sakupljač narodnog blaga, melograf, kipar, bačvar, izumitelj, zborovođa, orguljaš, osnivač i kapelnik Limene glazbe u Dekanovcu ali je najpoštenije zvati ga – jezeromešter.

Zapisima pučkih pjesama, običaja te stvarnih događaja i anegdota zadužio je Andrašec Dekanovec i svoje Međimurje. Neke od poznatijih pjesama su Vehni, vehni fijolica i Mura, Mura globoka si ti.

Općina Dekanovec, 28. travnja na prigodan je način obilježila Dan rođenja kantora Florijana Andrašeca.

Kod spomen parka ispred zgrade Općine i na groblju Dekanovec, na kantorovom vječnom počivalištu, vijence su položile predsjednica Općinskog vijeća Suzana Petak i zamjenica predsjednice Melani Hlišć, dok je svijeće zapalio zamjenik načelnika Općine Dekanovec Vladimir Jambrošić.

Svojim prisustvom, 130-tu obljetnicu rođenja kantora Florijana Andrašeca uz predstavnike Općine Dekanovec, uveličali su predstavnici udruga s područja Općine Dekanovec te neizostavni pjevački zbor koji je u čast kantoru na groblju otpjevao neke od njegovih pjesama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije