RESTORAN TERBOTZ Naslijeđeni recepti mogu polučiti sjajan kulinarski uspjeh

U vinskoj međimurskoj meki, nadomak Svetom Urbanu i Štrigovi, na vrhu Železne Gore smjestio se obiteljski restoran Terbotz za svaku preporuku

Jako ugodno gastronomsko iznenađenje. Toliko ugodno da još ne vjerujem da se tako dobro može jesti u ovom sjeverozapadnom kutku Hrvatske.

U vinskoj međimurskoj meki, nadomak Svetom Urbanu i Štrigovi na vrhu Železne Gore restoran je Terbotz, koji je izrastao usporedo s vinskim obiteljskim usmjerenjem pa je on jako dobar i mudar nastavak vinogradarstva i podrumarstva obitelji Jakopić, piše Jutarnji.hr.

Restoran i kušaonica

Uz dvjestotinjak godina star i danas jako oronuo dvorac mađarske obitelji Zichy-Terbocz, točnije na temeljima jedne od pokrajnjih gospodarskih zgrada, Jakopići su sagradili sasvim novo, prostrano zdanje svog restorana. Od stare zgrade sačuvan je i pomno restauriran u kušaonicu njihovih vina samo vinski podrum.

Međimurska pretepena juha koju dobivate na početku objeda, s pogledom na ubave brežuljke s uzoranim njivama i tek prolistalim vinogradima, ulijeva optimizam u nastavak objeda.

Vrlo jednostavna, s malo kiselog vrhnja i komadićima dimljenog mesa te začinjena s malo crvene paprike.

Prava domaća hrana

Nastavak je bio još bolji – heljdini žganci. Ovo obično jelo je uspješna kuharica podignula je na jako visoki nivo prelivši ih s vrlo malo prepečenog špeka na luku, na kojem je, izgleda, kratko zagrijala vrhnje. S tim preljevom heljdini su žganci odjednom postali jako profinjena kombinacije.

Posljednje na meniju su bila pačja prsa, čije je meso pečeno tako da ostane meko, ali jako sočno, tek jedva ružičasto u sredini. Meso je bilo položeno na mlince prelivene umakom od pečenja. I taj jednostavni tradicionalni dodatak daje najbolji rezultat.

Jela kakva možete tamo isprobati ogledni su primjer kakav bi trebao biti bazični standard hrvatskog kulinarstva, a nažalost, jako je daleko od toga.

Članak u cijelosti pročitajte na Jutarnji.hr.

RESTORAN TERBOTZ
Železna Gora 113, 40312 Štrigova
Tel.: 040/857444
e-mail: terbotz@terbotz.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije