KRISTINA JANKOVIĆ iz Svete Marije bori se za prava mladih

Kristina Janković iz Svete Marije jedna je od onih ljudi koja društvo u kojem živi nastoji učiniti boljim mjestom. I to joj itekako uspijeva. Kao magistra ekonomije radi u čakovečkoj Udruzi Zora gdje vodi brojne projekte boreći se tako za bolji položaj mladih, žena, nezaposlenih i ostalih marginaliziranih skupina. Međunarodno iskustvo koje je stekla diljem Europe pomaže joj spojiti praktično znanje s potrebama koje prepoznaje među mladima u Međimurju. Već sada iza sebe ima brojne uspjehe, a tek je na početku karijere.

Proputovala je Europu

Kristina je nakon završetka Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, smjer ekonomist, znala da je to smjer kojim želi krenuti i dalje.

– Logičan izbor je bio studij ekonomije. Odabir je pao na Ekonomski fakultet u Rijeci zbog toga što sam, važući i raspitujući se o mogućnostima, saznala da Fakultet pruža odlična znanja iz raznih područja ekonomije kao perspektivnog zvanja za one koji su uporni i voljni raditi. Prednost tog studija je što zaista pruža širok spektar mogućnosti i poslova koje nakon završetka možeš raditi. U svemu tome sam cijelo vrijeme imala veliku podršku obitelji – prisjeća se Kristina.

Osim što je predano ispunjavala svoje riječke studentske obaveze, jedan je semestar provela studirajući na Andrzej Frycz Modrzewski Sveučilištu u Krakowu u Poljskoj.

Studij nisam upisala samo kako bih nešto završila pa sam se trudila steći što više teoretskih i praktičnih znanja koje će mi kasnije pomoći u radu. Zato sam se i odlučila na semestar u inozemstvu. Svakome bih preporučila da jedan dio svog školovanja, ako ima priliku, provede na nekom inozemnom sveučilištu. Studirajući u Krakowu mnogo sam naučila o multikulturalnosti, međuljudskoj toleranciji, ali sam i stekla nemjerljivu samostalnost – govori nam Kristina.

Zato je i kasnije tijekom studija, kao i u sklopu svog rada nakon stjecanja diplome, iskoristila sve prilike koje su joj se otvorile za posjet drugim zemljama. U sklopu ljetnih škola i treninga za mlade boravila je i u Gruziji i Turskoj, a kasnije i u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Litvi, Estoniji, Švedskoj, Finskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Srbiji, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini te Ukrajini. Osim što je tako spojila korisno s ugodnim jer, kako sama kaže, putovanja su njezina neizmjerna ljubav, stekla je i neprocjenjivo znanje, kao i međunarodne kontakte koji joj i danas pomažu u poslu.

Od stručnog osposobljavanja do neprocjenjivog iskustva

Nakon završetka studija Kristina se vratila u Međimurje i krenula u potragu za prvim poslom. Kao i brojni mladi, krenula je na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, no ta joj je prilika donijela i stalniji posao.

– Počela sam kao pripravnica u Autonomnom centru u Čakovcu. Nakon tog razdoblja u kojem sam zaista mnogo naučila o društvenom poduzetništvu i svemu onome što posao u takvom okruženju nudi i traži od pojedinca, ponuđen mi je ugovor o radu. Naredne dvije godine bila sam dio konzorcija društvenih poduzeća ACT Grupe. Obavljala sam samostalno poslove vezane uz administraciju i računovodstvo profitnih i neprofitnih organizacija i poslove vezane uz administraciju projekata koji su bili financirani iz predpristupnih fondova i državnog proračuna – govori nam Kristina koja napominje da je u tom razdoblju imala izvrsne mentore.

Nakon toga je karijeru nastavila u privatnoj tvrtki, no iako joj se svidio taj nešto formalniji način rada, u isto je vrijeme stigla ponuda za zaposlenje u Udruzi Zora koju, kako kaže, nikako nije mogla odbiti.

 – U odluci je prevagnula želja za kreativnim radom, aktivizmom i kreiranjem promjena u zajednici. Kolege iz tima su vrhunski stručnjaci što mi uvelike pomaže ostvariti svoje ciljeve. Zaposlena sam kao voditeljica projekata, no obavljam i financijske poslove jer zbog završenog fakulteta, ali i prethodnih poslova posjedujem dovoljno znanja u tom području – kaže Kristina.

Iako se na prvi pogled čini da je njezin karijerni put tekao idealno, također se kao i mnogi mladi danas našla u poziciji u kojoj nije mogla naći posao.

– Bilo je teško, no nisam gubila vrijeme kukajući i gubeći nadu, već sam se dodatno educirala i usavršavala kako bih kada pronađem posao koji tražim u njemu bila što bolja i uspješnija – napominje Kristina.

Radi ono što voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu

Upravo zato danas radi posao koji voli, koji je ispunjava i motivira za svaki novi radni dan.

– Smatram kako je zaista privilegija raditi posao koji može pozitivno utjecati na društvo oko tebe, a rad u Udruzi Zora, čije su temeljne vrijednosti upravo tolerantnost, nenasilje i zaštita prava marginaliziranih skupina, čovjeka definitivno može obogatiti i ispuniti. Možda moj posao nema globalni utjecaj, ali ako se mojim radom napravi i najmanji pozitivni pomak, vrijedilo je – govori nam Kristina koje je oduševljena time što istodobno može raditi u struci i spajati vrijednosti u koje zaista vjeruje.

Ni jedan njezin radni dan ne izgleda nalik prethodnome, a to smatra i jednom od većih prednosti svoga posla.

 – Javne akcije, pisanje projekata, vođenje financija, vođenje radionica, sudjelovanje u emisijama, ugovaranje i sudjelovanje na sastancima… Sve to ovaj posao čini izrazito zanimljivim i dinamičnim, a upravo ta dinamika je ono što me veseli i pokreće – kaže Kristina.

Upravo je u tijeku i projekt na koji je najponosnija otkada radi u Udruzi Zora, a to je projekt “Aktivni mladi protiv nasilja”, čija je voditeljica.

– Aktivnosti tog projekta najveći utjecaj imaju na mlade, upravo na one koji su budućnost i u koje je potrebno usaditi zdrave vrijednosti kako bi se i oni kroz život vodili tim vrijednostima i usađivali ih u druge. Zbog tog ‘kotača’ koji se provedbom ovog projekta pokreče najviše sam ponosna upravo na njega – ističe Kristina.

Balans privatnog i poslovnog

U pretrpanom rasporedu ipak uspijeva pronaći vrijeme za sebe, a ono ispunjava putovanjima, planinarenjem, biciklizmom, trčanjem te sudjelovanjem na sve popularnijim pub-kvizovima. U svemu tome društvo joj čine dečko Mihael, prijatelji i obitelj.

Čini se da je pronašla upravo onaj balans privatnog i poslovnog koji je potreban kako bi pojedinac bio zadovoljan svojim životnom odabirima, a istim smjerom namjerava nastaviti i dalje.

– U daljnjoj karijeri svakako se vidim na sličnim poslovima kakve sam radila do sada, prvenstveno pišući i provodeći projekte koji su društveno korisni i koji će imati utjecaj na zajednicu. Iako u poslu u neprofitnim organizacijama uvijek postoji doza nesigurnosti jer se financiraš ‘iz projekta u projekt’, smatram kako nam razni fondovi i natječaji daju mogućnost da društvo oko sebe učinimo što boljim i uspješnijim, samo trebamo te prilike prepoznati i iskoristiti – zaključuje Kristina Janković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije