OTVORENJEM ceste EU projekata započeo 18. Europski tjedan u Međimurju

Na području Centra znanja otvorena je Cesta EU projekata u sklopu obilježavanja Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata u Međimurskoj županiji.

Ideja Ceste EU projekata je predstaviti samo neke od projekata koji se provode na području Centra znanja Međimurske županije, a koji će imati značajan utjecaj na razvoj lokalne zajednice.

Prisutni su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA –e Sandra Polanec Marinović i zamjenica direktorice Ana Kralj, direktor Tehnološko informacijskog centra Međimurje, Ivan Plačko, direktor Međimurske energetske agencije MENEA – e Alen Višnjić, dekanica Međimurskog veleučilišta Čakovec Nevenka Bresaluer, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i Marija Stanković predstavnica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.

Ovom prilikom župan Međimurske županije Matija Posavec, osvrnuo se na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te benefite koje ona nosi.

“Članstvo nam se višestruko isplatilo, pružena nam je šansa korištenja sredstava iz EU fondova koju smo mi itekako iskoristili, jer smo županija koja je po glavi stanovnika privlači najviše novaca.

Ovdje na Cesti EU projekata, imamo 5 cjelina, 5 projekata i samo tih pet vrijednosti su 57.700.000,00 kuna. Siguran sam da ću sa svojim suradnicima, agencijama, ustanovama koje pripadaju Međimurskoj županiji i dalje konkurirati kako bi se javna infrastruktura gradila još brže i još kvalitetnije, na korist svih naših građana”, zaključio je Posavec.

Direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović predstavila je inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU “Dani otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj”.

Prvi puta održani su prošle godine kada je više od 70 uspješnih projekata diljem Hrvatske otvorilo svoja vrata te je više od 90 tisuća posjetitelja bolje upoznalo korisnike projekata i sudjelovalo u brojnim aktivnostima poput edukacija i radionica te dobilo mnoštvo korisnih i praktičnih informacija o provedbi EU projekata.

“Cilj održavanja “Dana otvorenih vrata EU projekata” je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u različitim područjima, od energetike, preko istraživanja i razvoja, kulture, obrazovanja, pa sve do poduzetništva, prometa, zaštite okoliša, ruralnog razvoja, socijalne uključenosti, turizma i zdravlje”, rekla je Polanec Marinović.

S obzirom na to da se na području Međimurske županije u posljednjih godinu dana pokrenuo velik broj projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i Programa Unije, na Danima otvorenih vrata EU projekata predstavit će se samo dio njih.

Tako će već sutra u okviru projekta Attractour biti održana radionica za predškolce na temu “Tko su bili Zrinski?”, dok će srijeda biti posvećena Projektu Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u muzej nematerijalne baštine koji će se predstaviti javnosti u 12 sati u MIC-u, a u 13 sati će biti moguć obilazak lokacije projekta.

U četvrtak će pak poduzetnicima biti predstavljen drugi poziv za dodjelu potpora za poduzetnike – B LIGHT SCHEME te će dobiti informacije o projektu proširenja poduzetničke potporne infrastrukture na području Centra znanja.

Predstavnica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec Marija Stanković predstavila je program Europskog tjedna i kampanju #investEU te ovom prilikom istaknula kako se obilježavanje u Međimurskoj županiji provodi već 18 godina kroz niz informativnih, edukativnih i zabavnih sadržaja.

“Ove godine u sklopu Europskog tjedna obilježavamo i Europsku godinu kulturne baštine slaveći raznolikost na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, Dane otvorenih vrata EU projekata, koje započinjemo upravo ovdje, izložbom na otvorenom te promocijom regionalnih i lokalnih projekata sufinanciranih EU sredstvima”.

Dan Europe prilika je za aktivnosti i festivale koji približavaju Europu njenim građanima, osobito najmlađima, predškolarcima, učenicima osnovnih i srednjih škola koji se iz godine u godinu vrlo aktivno uključuju te šire svoje znanje o Europi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije