MEDICINARI Ako maknete pedijatre, skrb o djeci vraćate unatrag

Sporna izmjena koja u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost da na primarnoj razini neke djelatnosti “nestanu” otvorila je polemiku unutar struke sa glavnim pitanjem – trebaju li nam, da tako kažemo, u domovima zdravlja pedijatri?

Zakonski preopćenit i diskutabilan članak, o kojemu je pisao Večernji list, dopušta da njegovim prihvaćanjem bude ozakonjen izostanak pojedinih, logično manje brojnih, specijalista na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Na to su upozorili upravo pedijatri, kojih i jest najmanji broj te kojih već i danas nedostaje.

Uputili su, podsjetimo, zahtjev za izmjenu članka koji određuje da će kadrovske normative primarnoj odrediti ministar zdravstva posebnim pravilnikom uz mišljenje nadležnih komora. Sporan je i drugi članak koji nabraja što sve “može” umjesto “mora” biti u primarnoj, a sve je to na površinu iznijelo evidentno razilaženje u pitanju treba li hrvatsko zdravstvo zadržati primarnu medicinu kakvu ima?

Obiteljski liječnici o ovoj temi jasno su rekli da je pedijatar na primarnoj razini ostao samo još u Hrvatskoj te da djecu odavno u Europi liječe obiteljski doktori. Međutim, to ipak ne stoji jer je činjenica je da taj sustav prilično različit – obiteljski liječnik djecu liječi uglavnom u sjevernim zemljama, neke zemlje imaju kombinirani sustav pedijatarsko-obiteljski, a dio upravo poput nas – primarne pedijatre.

Tim se varijacijama bavi(o) konzorcij europskih pedijatrijskih stručnih udruženja koji su evidentirali da zbog manjka pedijatara sve više njihov posao obavljaju doktori opće prakse uz nedovoljno obrazovanje iz pedijatrije, koje traje prosječno četiri mjeseca. Zbog manjka pedijatara i u pojedinim dijelovima Hrvatske djecu liječe obiteljski liječnici, koji su ionako već opterećeni velikim brojem pacijenata i administracijom.

Za ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića nema dvojbe: – Da pedijatri na primarnoj razini liječe djecu, visoki je standard koji imamo u Hrvatskoj i koji ćemo nastojati zadržati i protežirati da ljudi dobivaju specijalizacije. Dobre stvari trebamo sačuvati – jasan je ministar Kujundžić. Standard je to koji, kako navodi dr. Ilonka Artuković, prva dopredsjednica Društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, daje rezultate:

– Dok nam prenatalni mortalitet (prva 4 tjedna života) raste, ostatak dojenačkog mortaliteta, za koji su odgovorni primarni pedijatri, na razini je najrazvijenijih zemalja EU. Na to nas obvezuje i Povelja o pravima djeteta, a koju je u svoju Nacionalnu strategiju ugradila Vlada RH.

Pedijatri u primarnoj jesu i moraju ostati nositelji zdravstvene zaštite djece predškolske dobi – kaže dr. Artuković napominjući da će, ako pedijatri postanu nepotrebni na primarnoj razini, to biti vraćanje hrvatske pedijatrije desetljeća unatrag.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije