PETAR SABOL – prvi Međimurec dobitnik nagrade ‘Tošo Dabac’

U najstarijem fotoklubu u Hrvatskoj sa 126 godišnjom tradicijom, 8. svibnja 2018. dodijeljene su dvije nagrade ‘Tošo Dabac‘. Ovogodišnji su laureati Zvonko Radičanin iz Fotokluba Zagreb i Petar Sabol iz Fotokluba Čakovec.

“Tošo Dabac” najprestižnija je strukovna nagrada iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj. Nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se jednom godišnje (počevši od 1975.) i to dvama istaknutim fotografima od kojih je jedan redovito iz redova Fotokluba Zagreb, a drugi dolazi iz nekog drugog fotokluba ili djeluje kao samostalni umjetnik.

Dosadašnji dobitnici te nagrade odreda su vrhunski fotografi (Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Damir Hoyka, Miljenko Marotti, Stephan Lupino, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi).

Sabol se tako našao u panteonu najboljih hrvatskih fotografa od vremena sredine sedamdesetih naovamo. Značajno je i da je on najmlađi nositelj nagrade “Tošo Dabac” i prvi međimurski fotograf dobitnik te nagrade. Sabol je nagradu zaslužio svojim uspjesima na svjetskim salonima fotografije gdje mu nagrade prelaze brojku 500, ali i angažmanom na nizu drugih dužnosti – primjerice kao članu mnogobrojnih žirija na međunarodnim izložbama i aktivnom fotografskom edukatoru.

U Galeriji Fotokluba Zagreb predstavio se svojom petom po redu samostalnom izložbom pod nazivom “Pejzaži”. Predgovor za izložbu napisao je Davor Žerjav, podpredsjednik Fotokluba Čakovec, koji je Sabola na dodjeli nagrade “Tošo Dabac” i otvorenju izložbe “Pejzaži” predstavio kao autora i kreativnog fotografskog stvaratelja. Sabol je nagradu “Tošo Dabac” primio iz ruke predsjednika Fotokluba Zagreb, Hrvoja Mahovića.

– U ime Fotokluba Čakovec, Petru upućujemo najiskrenije čestitke na ovome velikome postignuću i želim mu uspješan nastavak fotografske karijere – poručuju iz Fotokluba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije