UZNEMIRUJUĆI FOTO Napušteni psi puni krpelja ugibaju u Kuršancu

– Ostao sam šokiran prizorom u Kuršancu. Napušteni psi – gladni, jadni i puni krpelja lutaju po tom mjestu. Neki su nažalost već uginuli. Ovo ne zaslužuje ni jedno živo biće pa pozivam ljude i nadležne institucije da im pomognu – opisao nam je čitatelj situaciju s terena.

Ovo je još jedan dokaz o ne brizi za pse, pa odluka o sterilizaciji oko 3000 pasa u romskim naseljima je itekako dobrodošla.

– Da, opet je tamo mnogo pasa koji su puni krpelja. Svugdje je tako. U Paragu je Općina provela dezinsekciju. Ove godine se i mi u azilu borimo s njima. Jako je puno krpelja. Akcija kastracije, označavanja i liječenja kreće unutar mjesec dana – rekla nam je Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog azila Prijatelji.

Poznat je plan kontrole populacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koji će zajedno provesti Ministarstvo poljoprivrede, Međimurska županija, općine i gradovi te skloništa za životinje i udruga za zaštitu životinja. Obavit će se sterilizacija svih pasa starijih od šest mjeseci koji će se nakon toga vratiti u naselja ili će ih se udomiti.

Sterilizacija pasa bit će provedena sukladno pravilima veterinarske struke uz poštivanje svih propisa iz područja veterinarstva, uključujući propise o zaštiti životinja. Sterilizaciju će, 40 do 50 zahvata dnevno, provoditi nadležne veterinarske stanice iz Međimurske županije.

Procjena je da će trebati sterilizirati oko 3000 pasa iz romskih naselja. Najmanje sedam dana prije početka akcije policija će biti obaviještena o rasporedu.

U naselja, zbog smanjenja troškova, dolazi stručna služba za hvatanje i koordinator akcije u suradnji s nadležnim veterinarskim inspektorom. Oko 50 životinja dnevno odvozit će se na operacije u veterinarske ambulante. Životinje će se označavati ušnim markicama, cijepiti protiv bjesnoće i tretirati protiv unutarnjih i vanjskih parazita.

Nakon operacije smještaju se u stacionar u kojem će se oporavljati od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, i vratiti vlasniku, ukoliko je on poznat.

Nadamo se da neće biti prekasno za peseke na fotografijama našeg čitatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije