ŠTRIGOVA U Državnom arhivu za Međimurje otvorenje izložbe ‘Čovjek i krš’

Izložba ‘Čovjek i krš’ rezultat je zajedničkog istraživačkog projekta Javne ustanove Nacionalnog parka Krka i Državnog arhiva u Šibeniku.

Izložba govori o specifičnom i vrlo osjetljivom krškom području rijeke Krke na kojemu se od prapovijesti intenzivno razvijaju razni oblici ljudske prisutnosti i djelovanja.
Geološka specifičnost krša zrcali se u srednjovjekovnim tvrdim gradovima – kamenim utvrdama duž toka rijeke Krke koje su se nalazile u posjedima velikaških obitelji. Osim što su povremeno imale obrambenu funkciju, ove utvrde su i jezgre pojedinih naselja.

Hrvatska velikaška obitelj Šubić sagradila je utvrde Trošenj-grad (Čučevo) i Rogovo na desnoj obali rijeke, dok su utvrde na lijevoj obali Krke Nečven, Bogočin i Kamičak bile u posjedu drugih hrvatskih velikaških obitelji: Nelipića, Martinušića, Bogetića, Utješinovića i Mišljenovića. U posjedu Nelipića bila je i najljepša među utvrdama, Ključica, podignuta nad kanjonom rijeke Čikole.

Istovremeno suprotstavljanjem i prožimanjem prirodnih i ljudskih tvorevina na izložbi će biti prikazana prirodna i kulturno-povijesna baština NP Krka u svjetlu novih arheoloških i arhivskih istraživanja.

Izložba će biti otvorena 18. svibnja 2018. godine u 15 sati u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi u okviru programa manifestacije Urbanovo 2018.

Ova izložba ujedno je najava zajedničkog projekta Državnih arhiva u Šibeniku i Štrigovi – “Šubići Zrinski – od Bribira do Međimurja” kojim se planira kroz arhivske izvore prikazati put slavne hrvatske obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije