LIJEČENJE NIJE ISTO ZA SVE Manje bolnice bez najnovijih lijekova

Nova lista lijekova od 1. ožujka donijela je nove lijekove za liječenje tumorskih oboljenja, što je dobra vijest. Međutim, istodobno se otežava liječenje onkoloških bolesnika u manjim gradovima i mjestima.

Naime, HZZO je na osnovnu listu lijekova uveo 16 novih lijekova, no među njima je nekoliko novih onkoloških lijekova obuhvaćenih oznakom KL, što znači da se mogu primjenjivati samo u klinici, a ne i u županijskim bolnicama. A onkolozi rade i u bolnicama u Varaždinu, Puli, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Klenovniku, Koprivnici, Sisku, Slavonskom Brodu i Koprivnici.

HZZO-u je na to internim dopisom, do kojeg je Večernji došao, ukazao prof. Damir Vrbanec, predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i pročelnik Zavoda za internističku onkologiju KBC-a Zagreb.

“Osim u kliničkim bolnicama, veliki dio onkološke terapije primjenjuje se i u nekim većim regionalnim centrima, gdje postoji dobro organizirana služba internističke onkologije. Primjerice u Puli, Varaždinu, Šibeniku, postoje u sklopu internističke onkologije stacionari, dnevne bolnice i ambulante u kojima rade subspecijalisti internističke onkologije.

Odluka HZZO-a ograničit će značajno opseg i mogućnosti onkološkog liječenja ondje, budući da se oznakom KL obuhvaćeni lijekovi nalaze u brojnim terapijskim protokolima i linijama liječenja različitih solidnih tumora”, stoji u dopisu prof. Vrbanca.

Kurativno liječenje provodi se u “centrima izvrsnosti”, ali liječenje većine oboljelih od metastatskog karcinoma se u pravilu provodi što bliže mjestu stanovanja jer je tada cilj poboljšati kvalitetu života. Prof. Vrbanec nadalje upozorava da se time smanjuje dostupnost onkološkog liječenja i značajno narušava kvaliteta života onkoloških bolesnika u tim područjima, te da će se se, posljedično, time dodatno opteretiti već preopterećene onkološke klinike u kliničkim bolnicama.

Društvo je HZZO-u predložilo da se bar privremeno ukine ta odluka, dok se ne definira onkološka mreža, a kao moguće rješenje predlaže i jačanje stručne suradnje odnosno osnivanje multidisciplinarnih timova koji bi povezivali klinike i regionalne onkološke centre.

Specijalizirano liječenje

Oznakom KL obuhvaćeni su lijekovi iz fonda posebno skupih i to: nivolumab, ramucirumab, nintedanib, osimertinib, alektinib i pembrolizumab, a otprije s oznakom KL bili su ograničeni i sorafenib (HCC), trabektidin, vemurafenib, pembrolizumab.

“S obzirom na to da je određeni broj lijekova novi, da se radi o iznimno skupim lijekovima, a da je liječenje visoko diferencirano, prema mišljenju Povjerenstva za lijekove liječenje se ograničilo na visokospecijalizirane ustanove”, rekli su nam u HZZO-u. Mario Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata navodi da se time dio pacijenata diskriminira i usmjerava na zamjenske paralele.

– Ako su te zamjenske paralele jednako dobre, što će nam onda novi lijekovi? – ironičan je Drlje.

Ministar Milan Kujundžić podsjeća da novi lijekovi nikad ne idu odmah u široku distribuciju, i to ne zbog predumišljaja nego zbog sigurnosti pacijenata. – Pacijentima iz manjih mjesta jednako su dostupni, samo su u nepovoljnijem položaju utoliko što se moraju voziti stotinjak kilometara da bi ih dobili – kaže ministar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije