NA VLAKU ZA KOTORIBU

‘ZAROBLJENI’ NA VLAKU Policija potvrdila pokušaj napada na konduktera, iz HŽ-a se ispričali putnicima

Kondukter je pitao putnika za prijevoznu kartu, a 21-godišnjak je odbio pokazati kartu te ga pokušao udariti, potvrđeno nam je iz međimurske policije, ali i HŽ-a

Prije nekoliko dana objavili smo članak u kojem nam se čitatelj požalio da je, uz mnoge druge putnike, ostao ‘zarobljen’ u vlaku na kolodvoru u Kotoribi gotovo pola sata. Kako nam je rekao, razlog svemu bio je što se na vlak, koji iz Varaždina prometuje u smjeru Kotoribe, u Donjem Kraljevcu ukrcalo nekoliko putnika, a neki od njih nisu imali prijevoznu kartu.

>> BIJESNI PUTNICI “Zbog pojedinaca bez karte, ostali smo zarobljeni u vlaku!”

To je uočio kondukter, a kako nije uspio naplatiti kartu, odlučio je pozvati policiju. Vlak je stigao u Kotoribu na vrijeme, no zbog činjenice da putnike bez karte kondukter i strojovođa drugačije ne mogu zadržati u vlaku do dolaska policije, sva vrata su bila zatvorena za izlazak do njihovog dolaska.

Kako smo i najavili, sve detalje oko ovog događaja ispitali smo u PU međimurskoj te Hrvatskim željeznicama. Čitatelj nam je rekao da je navodno došlo i do napada na konduktera, a pokušaj napada potvrdili su iz PU međimurske, ali i HŽ-a.

‘Kondukter pitao putnika za kartu, on ga pokušao napasti’

– Ispričavamo se putnicima koji su u vlaku čekali dolazak policije. Sukladno internim aktima HŽ Putničkog prijevoza definirano je da u slučaju da putnik nema kartu i da odbija napustiti vlak, kondukter može zatražiti policijsku intervenciju. Vezano uz događaj koji navodite, tijekom vožnje vlaka došlo je do pokušaja napada putnika na konduktera, koji je uslijedio nakon što ga je kondukter pitao za kartu – odgovorili su iz HŽ-a na naš upit.

Kako su dodali, na području Regionalne jedinice HŽPP-a Varaždin, koja obuhvaća i Međimursku županiju, tijekom 2019. zabilježeno je pet spornih situacija u vlaku zbog kojih je pozvana policija. U svim slučajevima radilo se o putnicima bez prijevozne karte.

Pokušaj napada na konduktera potvrdila i međimurska policija

Što se točno dogodilo, provjerili smo i u PU međimurskoj.

– U utorak, 10. prosinca oko 15:15 sati na putničkom vlaku koji je prometovao na relaciji Varaždin – Kotoriba naročito drsko se ponašao putnik (21) s područja Općine Kotoriba. Vozio se bez kupljene karte, a kada mu je pristupio kondukter, odbio je pokazati kartu i pokušao je udariti konduktera, no nije ga uspio udariti te kondukter nije ozlijeđen. Slijedi optužni prijedlog iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – rekli su nam iz policije.

Iz HŽ-a su rekli da je ove godine zabilježeno pet situacija u kojima putnici nisu imali kartu, zbog čega je pozvana policija, a to su nam potvrdili i iz PU međimurske.

– U 2018. i 2019. godini nisu evidentirani prekršaji iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na vlakovima koji prometuju kroz Međimursku županiju, ali je bilo nekoliko dojava koje se odnose na intervenciju policije poradi utvrđivanja identiteta osobe koja tijekom vožnje vlakom nema kartu kod sebe, odsnosno ne želi dati podatke željezničkom osoblju. No, prilikom takvih postupanja nisu evidentirani prekršaji iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – kažu iz policije.

Pitali smo HŽ i kakva je praksa kad putnici nemaju prijevoznu kartu, a kako su nam rekli,

putnici karte mogu kupiti na blagajni u kolodvoru/stajalištu, u vlaku, online i na kartomatima u većim kolodvorima. U slučaju da blagajna u kolodvoru radi, putnik koji nije stigao kupiti kartu na blagajni, treba se javiti kondukteru koji mu uz cijenu karte, naplaćuje i dodatak u iznosu od 15 kuna.

– U slučaju da se putnik ne prijavi kondukteru da nema kartu, kondukter je dužan uzeti njegove osobne podatke radi naplate tarifnog dodatka, a putnik u prvom kolodvoru/stajalištu u kojemu se vlak zaustavlja treba napustiti vlak. Sukladno propisima za zadržavanje u vlaku bez namjere putovanja, zauzimanje više sjedala, namjerno izbjegavanje kontrole prijevozne karte, nedostatak prijevozne isprave bez prijave kondukteru i ometanje konduktera u radu, u slučaju kada putnik izjavi da nema novca za plaćanje propisane naplate ili odbija plaćanje propisane naplate, putniku se naplaćuje tarifni dodatak u iznosu od 500 kuna, bez cijene za prijevoznu kartu – rekli su nam iz HŽ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije