Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
KONAČNA PRESUDA Vrhovni sud još je povećao kaznu Nuši Bunić, osuđena je na 14 godina zatvora!
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

UBOJSTVO KOJE JE UZDRMALO VARAŽDINSKI KRAJ

KONAČNA PRESUDA Vrhovni sud još je povećao kaznu Nuši Bunić, osuđena je na 14 godina zatvora!

Imala je 21 godinu kada 15. lipnja 2017. oko 3 sata u noći ubola nožem u vrat bivšeg dečka Nikolu Tureka, od čega je dva dana kasnije preminuo.

Za ubojstvo Nikole Tureka (30) njegova bivša djevojka Nuša Bunić (23) pravomoćno je, presudom Vrhovnog suda od 23. listopada, osuđena na 14 godina zatvora.

Time je drugostupanjski sud za dvije godine povećao kaznu koju je izreklo vijeće Županijskog suda u Varaždinu, pod predsjedanjem sutkinje Ljiljane Kolenko.

U konačnu kaznu od 14 godina zatvora Nuši Bunić uračunava se boravak u pritvoru, u kojem je neprekidno od 15. lipnja 2017. godine.

Zakonski propisana kazna zatvora za ovu vrstu kaznenog djela je od 5 do 20 godina zatvora.

Vezana vijest

Nuša Bunić, ubojstvo Nikole Tureka, suđenje PRESUDA ZA UBOJSTVO NUŠA BUNIĆ OSUĐENA NA 12 GODINA Branila se time da se Nikola Turek sam nabio na nož

Podsjetimo, Nušu Bunić teretilo se da je 15. lipnja 2017. oko 3 sata u noći na livadi na predjelu zvanom Beli kipi uz rijeku Dravu na području Varaždina, svog bivšeg dečka Nikolu Tureka, sa ciljem da ga usmrti, ubola nožem dužine oštrice 9,5 centimetara u predjelu vrata te mu prerezala karotidnu arteriju.

Ona je zatim pobjegla s mjesta događaja dok je Turek, iako teško ranjen, svojim automobilom pokušao doći do bolnice. Međutim, zbog obilnog krvarenja pao je u šok te zadobio moždani udar. U Kumičićevoj ulici u Varaždinu onesvještenog ga je pronašao prolaznik. Prevezen je u bolnicu no njegove su ozljede bile preteške te je dva dana kasnije preminuo.

e22352c6ea899d6cea175ff02f0c4419.jpg?v=2

Suđenje Nuši Bunić bilo je zatvoreno za javnost, a trajalo je od veljače 2018. godine. Prvostupanjska presuda izrečena je 22. svibnja ove godine, a pet mjeseci kasnije i drugostupanjska, pravomoćna.

Na presudu su se žalile obje strane. Vrhovni sud odbacio je sve dijelove žalbe optužene, čija je obrana tražila da se presuda poništi i vrati na ponovljeno suđenje, a ako ne to, onda barem da se preinači.

S druge strane, prihvaćena je žalba tužiteljstva, koje je tražilo strožu kaznu.

b1efc3b2063dfabee181e28a3c1be2c2.jpg?v=2

Obrana Nuše Bunić žalila se zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, osporavala je utvrđeno činjenično stanje, navedeno je da joj povrijeđeno pravo obrane jer je sud odbio pojedine dokazne prijedloge...

Sve je te žalbene navode Vrhovni sud odbacio te je ustvrdio da je Županijski sud u Varaždinu valjano interpretirao dokaze i proveo postupak.

Izdvajamo jedan detalj vezan uz obranu Nuše Bunić u kojoj se, između ostalog, tvrdilo da se Turek sam nabio na nož:

- Neosnovano optuženica u žalbi osporava zaključak prvostupanjskog suda danom mogućnošću, ali malo vjerojatnom, po vještaku, da je oštećenik ozljedu mogao zadobiti na način da je optuženica držala nož s obje ruke ispred sebe i da je oštećenik lijevom stranom vrata pao na nož.

Žalbom se pokušalo također osporiti da je nož kojim je ranjen Nikola Turek bio vlasništvo Nuše Bunić. I to je, nakon dodatne analize dokaza, odbacio Vrhovni sud.

2ee8de51700f9e4d178b387f91bb357f.jpg?v=2

No zato je prihvaćena žalba tužiteljstva, koje je smatralo da su pri izricanju presude pogrešno vrednovane olakotne okolnost te da u dovoljnoj mjeri sud nije cijenio otegotne okolnosti.

Riječ je o okolnostima da je Nuša Bunić u vrijeme počinjenja djela bila pod utjecajem alkohola i da ima granični poremećaj ličnosti.

- To je za posljedicu imalo da su njene sposobnosti shvaćanja svojih postupaka i upravljanja svojim postupcima bile smanjene u blažem obliku, ali svakako ne bitno - utvrdio je Vrhovni sud, prihvativši da navedene okolnosti ne mogu imati značaj olakotne okolnosti.

S druge strane, otegotne okolnosti je prvostupanjski sud nedovoljno cijenio, ustvrdio je Vrhovni sud.

- Djelo je počinjeno s izravnom namjerom, oštećenik je u inkriminirano vrijeme imao 30 godina i bio osoba mlađe životne dobi - nabraja drugostupanjski sud, pri čemu dodaje i ponašanje optuženice nakon počinjenja djela i odnos prema oštećeniku, s obzirom da nije pozvala pomoć.

Uzevši sve okolnosti u obzir, Vrhovni sud odredio je kaznu od 14 godina zatvora kao primjerenu za ostvarenje svrhe kažnjavanja.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5941

Reci što misliš!