Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
TUŽIO BOXMARK Bivši zaposlenik tražio naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, sud stao na njegovu stranu
Marko Jurinec/Pixsell; Duško Jaramaz/Pixsell

SPOR ZBOG GODIŠNJEG

TUŽIO BOXMARK Bivši zaposlenik tražio naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, sud stao na njegovu stranu

Direktor Boxmark Leathera dodao je kako je M.T. bio usmeno upoznat da će koristiti godišnji odmor za vrijeme otkaznog roka, no sud je to odbio te zaključio kako su sve činjenice morale biti navedene u Ugovoru o otkazu o radu, a nek usputno navedene.

Općinski sud u Varaždinu danas je javno objavio sadržaj nepravomoćne presude jučer donijete kojom se tvrtki Boxmar Leather nalaže da M.T.-u s područja Krapinsko-zagorske županije isplati 3600 kuna na račun neisplaćene naknade za neiskorišteni godišnji odmor.

Kako piše u presudi, M.T. je u Boxmark Leatheru radio kao skladištar na neodređeno do sredine travnja 2017., a sredinom veljače iste godine preuzeo je i odluku o otkazu.

- Nisam koristio godišnji do prestanka radnog odnosa i tražim isplatu naknade - istaknuo je M.T., no Boxmark Leather se na to oglušio pa je M.T. podigao tužbu.

U odgovoru na tužbu, piše u presudi, Boxmark Leather u cijelosti se usprotivio tužbi te istaknuo da prema izmjenjenom ugovoru iz veljače 'otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora', to jest, otkazni rok jest godišnji odmor.

U nastavku procesa sud je utvrdio da tuženik, Leather Boxmark, utvrđuje kad će pojedini odjeli unutar tvrtke na godišnje odmore, a tužitelj je u vrijeme kolektivnih godišnjih odmora bio na bolovanju. Prema Zakonu o radu, dani na bolovanju ne uračunavaju se u godišnji odmor.

Sud je dodao kako nije važno što je M.T. za vrijeme otkaznog roka bio oslobođen rada te to razdoblje ne može biti gledano kao godišnji odmor jer je za to poslodavac, Boxmark Leather, morao donijeti odluku u kojoj bi se jasno naznačilo kada M.T.-u godišnji odmor počinje i koliko traje.

Direktor Boxmark Leathera dodao je kako je M.T. bio usmeno upoznat da će koristiti godišnji odmor za vrijeme otkaznog roka, no sud je to odbio te zaključio kako su sve činjenice morale biti navedene u odluci o otkazu, a ne tek usputno navedene.

Varaždinski sud stoga je donio odluku da Boxmark Leather mora bivšem zaposleniku M.T.-u isplatiti 3600 kuna na računa neisplaćene naknade za neiskorišteni godišnji odmor, a uz to mu mora i platiti 2.187,50 kuna sudskih troškova.

Stranke u sporu na odluku suda mogu se žaliti u roku od 8 dana.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5941

Reci što misliš!