Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
SPRIJEČENA EKSPLOZIJA Akcijom varaždinske policije zaplijenjena droga, oružje te spriječeno postavljanje bombi
Anja Brknjač

višemjesečna akcija

SPRIJEČENA EKSPLOZIJA Akcijom varaždinske policije zaplijenjena droga, oružje te spriječeno postavljanje bombi

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražili su kuće i vozila kojima se koriste muškarci 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu te 23-godišnja ženska osoba.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela 'neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti'. 

- Rezultat je ovo višemjesečnog rada Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu i policijskih službenika PU varaždinske - istaknula je uvodno Sandra Karabegović, voditeljica službe kriminalističke policije PU varaždinske.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražili su kuće i vozila kojima se koriste muškarci 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu te 23-godišnja ženska osoba

- Tom je prilikom pronađena bijela praškasta materija nalik na drogu amfetamin težine oko 28.5 grama, zelene bilje materije nalik na drogu marihuanu težine oko 1386 grama, nepoznate bijele praškaste materije težine oko 89.5 grama, smeđe praškasta materija nalik na drogu heroin težine oko 2.5 grama, jedna medicinska šprica  zapremnine 5 ml ispunjena s 4 ml crne guste tekućine izgledom i mirisom nalik na ulje indijske konoplje, precizne digitalne vage, 2420 komada raznog streljiva, zračna puška, 2 plinska pištolja, 2 prigušivača pucnja, 2 glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih ciljnika, više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više komada mobilnih uređaja i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potječe od počinjenja kaznenih djela - nabrojala je Karabegović.

- Najbitnije u ovom kriminalističkom istraživanju jest činjenica da je na području grada Varaždina spriječeno teško kazneno djelo. U sklopu akcije pronađena su dva mobilna uređaja, iz kojih vire žice, koji su mogući detonatori za eksplozivnu napravu. Dakle, izvršene su pripremne radnje za kazneno djelo, naprave nisu bile nabavljene jer smo prekinuli tijek pripreme kaznenih djela tako da nije došlo do eksplozije - istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

Bombe su, dodaju, trebale biti postavljene na području grada Varaždina.

- Postoji tajnost izvida tako da ne mogu govoriti kojim je osoba trebalo biti postavljeno, ali raspolažemo točnim podacima. Osobe koje su trebale biti žrtve su iz krim-miljea - rekla je Karabegović.

Kriminalističko istraživanje dovršeno je jučer, prilikom čega je uhićeno osam osoba, od čega se šest danas dovodi na Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu na prvo ispitivanje okrivljenika.

- Jedna osoba je s područja Krapinsko-zagorske županije, jedna s područja grada Zagreba, ostale s varaždinskog područja, a otprije su poznate policiji - rekli su u policiji.

- Po zaprimanju prijave Općinsko državno odvjetništvo će provesti ispitivanja okrivljenika i sukladno postojanju zakonskih razloga predložiti istražni zatvor. Trenutno smo u fazi zakazivanja prvih ispitivanja okrivljenika koji su predani pritvorskom nadzorniku. Za dvije osobe neće biti predložen istražni zatvor, već će prijava ići redovnim putem budući da je njihov doprinos kaznenim djelima manji u odnosu na ostale - kazao je državni odvjetnik Goran Supančić.

O financijskoj vrijednosti, ističu, ne mogu govoriti.

- Važno je da se droga maknula s ulice te što je spriječeno počinjenje težih kaznenih djela, to su najveće vrijednosti akcije - rekli su. 

Koliko je zasad poznato, kako kažu u policiji, navedena akcija nema veze s onom od početka ožujka kada je u Varaždinu pronađeno pola tone droge.

- Trenutno nemamo indicija o povezanosti, no kriminalističko istraživanje se nastavlja u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Varaždinu - rečeno je zaključno.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5941

Reci što misliš!