Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
NESREĆA NA NAPLATNIM KUĆICAMA Liječnica vozača iz Čakovca sve htjela predati policiji, oni banuli u ordinaciju
Davor Puklavec/PIXSELL

LIJEČNICA ISTRAUMATIZIRANA

NESREĆA NA NAPLATNIM KUĆICAMA Liječnica vozača iz Čakovca sve htjela predati policiji, oni banuli u ordinaciju

- Radi već 34 godine i ovo je prvi put da joj je policija pretresla ordinaciju. Iza nje je uspješna karijera i za dvije do tri godine odlazi u mirovinu tako da joj je ovo baš bio šok, i dosta teško sve to proživljava - kaže dr. Vikica Krolo

Nakon strašne prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije i ubrzo je kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna, otkrili su iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Vezana vijest

Nesreća NESREĆA NA NAPLATNIM KUĆICAMA PRETRESLI JOJ I ORDINACIJU Kažnjena liječnica vozača iz Čakovca koji je izazvao strašnu nesreću

Predsjednica KoHOM-a dr. Vikica Krolo u razgovoru za Index rekla je da je spomenuta obiteljska liječnica traumatizirana ekspresnom reakcijom policije koja je došla u pretres njene ordinacije, kao i kaznom koju je dobila.

"Liječnica je dosta istraumatizirana i ne želi izlaziti u javnost. Radi već 34 godine i ovo je prvi put da joj je policija pretresla ordinaciju. Iza nje je uspješna karijera i za dvije do tri godine odlazi u mirovinu tako da joj je ovo baš bio šok, i dosta teško sve to proživljava. Prvo su je neslužbeno nazvali na telefon iz policije i rekli joj da trebaju medicinsku dokumentaciju tog pacijenta koji je skrivio nesreću i onda im je rekla da nema problema, samo da joj donesu nalog.

Međutim ubrzo su joj u ordinaciju banula četvorica iz policije, od kojih je jedan bio inspektor i izvršili pretres kako bi uzeli materijalne dokaze iako im je ona sve pripremila na CD-u i dobrovoljno predala", ispričala je za Index dr. Krolo.

Liječnica će se žaliti

Navodi kako je sve jako ružno ispalo te da je policija došla u pretres po nalogu Prekršajnog suda, za koji navodi kako je sve odradio nevjerojatnom brzinom te je tako već tjedan dana nakon nesreće izvršen pretres, a samo tjedan dana kasnije je kažnjena novčanom kaznom od 5 tisuća kuna.

Dr. Krolo dodaje kako će se navedena liječnica žaliti na kaznu te da nikad tijekom karijere nije imala problema sa zakonom.

"Ona nije ni kriva ni odgovorna za pacijenta u privatno vrijeme, kao ni mi ostali liječnici obiteljske medicine. Ovo se ne bi smjelo rješavati na ovakav način preko leđa obiteljskih liječnika jer Zakonom o sigurnosti prometa motornim vozilima nije definirano koja stanja pacijenta moramo prijavljivati policiji. Stvar je u tome da to može biti bilo koja promjena stanja. Znači da bi trebali prijavljivati svakog tlakaša, dijabetičara, to je toliko širok pojam, a da ne govorimo o uzimanju lijekova za smirenje, neke lijekove možete kupiti bez recepta, recimo ovi lijekovi za alergiju vam mogu smanjiti uračunljivost, a mogu se kupiti bez recepta. Kako ćemo mi znati što nam pacijent uzme bez recepta", kazala je dr. Krolo.

"U Europi ne terete liječnike"

Navodi kako se treba staviti osobna odgovornost vozača koji ne bi smio voziti u određenim zdravstvenim stanjima, a ne da budu kažnjeni liječnici. Dodaje i kako na ovaj način liječnici gube povjerenje kod pacijenata.

"Primjerice u Europi nisu nigdje uključili odgovornost liječnika u Zakonu o prometu i da trebaju prijavljivati vozače", navela je dr. Krolo.

Index je razgovarao i s dr. Ines Balint, također obiteljskom liječnicom koja je rekla da je ovakav potez policije katastrofalan.

"Nas posebno boli da je nama kao i svim liječnicima Zakon nametnuo odgovornost za neodgovornost vozača. Ako moj pacijent vikendom radi nekog razloga bude hospitaliziran i recimo amputiraju mu nogu, pa još nikad nisam doživjela da je bolnički liječnik koji ga je liječio u bolnici informirao policiju o evidentnoj promjeni zdravstvenog stanja tog pacijenta", kazala nam je dr. Balint.

Navodi kako se opet postavlja pitanje koja je odgovornost svih onih koji su liječili tog pacijenta.

"Nas obiteljske liječnike po ovom Zakonu mogu kažnjavati i kaznama do 15.000 kuna, i uz to još osiguravajuća kuća može tražiti nadoknadu troškova od liječnika. Iako bilo koji liječnik koji liječi pacijenta može liječenjem istog utjecati na promjenu zdravstvenog stanja vozača, na kraju se sve svodi na odgovornost obiteljskih liječnika jer nisam doživjela da itko nakon bolničkog liječenja šalje prijavu zdravstvenog stanja pacijenta", kazala nam je dr. Balint.

"Liječnici dosad nisu bili revni u prijavi pacijenata"

Ističe kako je sve skupa kompleksno pitanje na koje ne znaju odgovor, a to je koja sve stanja pacijenta su dužni prijavljivati.

"Mi bi kod svake promjene pacijentovog zdravstvenog stanja po tome trebali obavještavati MUP o tome, a potom MUP poziva pacijenta da u hitnom roku obavi hitan pregled kod vještaka koji je specijalist medicine rada. Naime, samo se specijalistima medicine rada može uputiti pacijent na izvanredan liječnički pregled te on utvrđuje utječe li to na njegovu sposobnost upravljanja vozilom i na koncu mu izdaje uvjerenje o sigurnom upravljanju motornim vozilom", objasnila je dr. Balint.

Na kraju je rekla kako obiteljski liječnici dosad nisu bili revni što se tiče toga, no zaključuje kako će sad morati prijavljivati promjene kod pacijenata.

"Morat ćemo sad prijavljivati svaku promjenu zdravstvenog stanja pacijenta zbog ovih drastičnih kazni i zakonski nametnute naše odgovornosti, dok se Zakon ne promijeni i jasno se ne definira koje su to točno promjene", navela je dr. Balint za Index.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!