NIŠTA IM NIJE SVETO

FOTO Vandalski čin: Zapaljen i oštećen stogodišnji pil kod Male Subotice

- Taj pil je ovdje stotinjak godina i ne pamti se nešto slično ovom divljačkom činu, govori nam Tomislav Horvat iz Male Subotice čija obitelj brine o održavanju pila

Pod okriljem noći u našem smo kraju nažalost svjedočili još jednom vandalskom činu. Nepoznati počinitelj ili više njih iskalili su se na pilu Blažene djevice Marije koji je smješten uz cestu prije ulaska u Malu Suboticu.

Na licu mjesta zatekli smo Tomislava Horvata iz Male Subotice čija obitelj brine o održavanju pila, kao i njegovog ujaka Antuna Baloga. Nisu skrivali svoje ogorčenje.

– Taj pil je ovdje stotinjak godina i ne pamti se nešto slično ovom divljačkom činu, govori nam Tomislav.

– Mjesečno dolazim dva-tri puta pokositi i urediti okoliš, a jutros sam ostao šokiran stanjem koje sam zatekao. Sreća što se požar nije proširio na obližnja polja, jer su posljedice mogle biti katastrofalne. Pozvali smo policiju i nadam se da će pronaći počinitelje, jer na ovakav način, iz obijesti, uništavati ono što je duhovno blago uistinu zaslužuje samo najoštriju osudu – rekao nam je.

S Tomislavom se slaže i ujak Antun. – Ne radi se samo o materijalnoj šteti, nego o tome kakav čovjek može napraviti nešto ovakvo.

– Kakav je to bolestan um kojem smeta ovakav sakralni spomenik, pita se. Što se to mora desiti u nečijoj glavi da na ovaj način ispolji svoje frustracije? Svi se moramo zapitati kuda idemo kao društvo kad se ovakve stvari dešavaju – zaključuje Balog.

Glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal potvrdio je da su zaprimili dojavu o ovom događaju.

– Do oštećenja je došlo tijekom protekle noći. Na ulazna vrata bačena je betonska žardinjera za cvijeće koja se nalazila ispred objekta. Krhotine su razbile sva stakla i, po svemu sudeći, srušile svijeću koja je gorjela unutra uslijed čega je došlo do požara. Vatra je oštetila unutrašnjost objekta, a nagorio je i dio objekta uz ulazna vrata. Materijalna šteta, prema izjavi oštećenog, procjenjuje se na 5 tisuća kuna, a mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere za pronalaženje počinitelja – rekao je Gačal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije