Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
MONSTRUM IZ PRIBISLAVCA Suprugu tukao, prijetio joj smrću i prisilio na seksualni odnos. U zatvoru će biti manje od 2 godine
Davor Puklavec/Pixsell (ilustracija)

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MONSTRUM IZ PRIBISLAVCA Suprugu tukao, prijetio joj smrću i prisilio na seksualni odnos. U zatvoru će biti manje od 2 godine

Dugogodišnje psihičko i fizičko zlostavljanje eskaliralo je kad je A.H.-u (33) izvanbračna supruga odbila dati lozinku svog Facebook profila.

Općinski sud u Čakovcu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete početkom veljače tekuće godine kojom se A.H. (33) iz Pribislavca proglašava krivim zbog prijetnje smrću i teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

Sud ga je proglasio krivim zbog toga što je početkom listopada 2015. prijetio izvanbračnoj supruzi da će ju cijepanicom udariti tak da će joj 'glavu raspoloviti' ako mu ne da lozinku svojeg Facebook profila, a potom ju je više puta udario zatvorenom šakom u glavu. Nakon toga rekao joj je da ima prijatelja u policiji i ako on završi u zatvoru da će prijatelj 'sve riješiti'. Sve se to dogodilo u večernjim satima.

U jutro drugog dana, piše u presudi, zatražio je od izvanbračne supruge da imaju spolni odnos, a kad je ona odbila, rekao joj je da 'neka samo skine donji veš jer će ju još više boljeti glava', nakon čega je ona u strahu to i učinila, a A.H. je bez njenog pristanka obavio spolni čin.

Sam A.H. na sudu je negirao krivnju.

Žrtva je na sudu rekla kako je s A.H.-om počela živjeti 2012. te je ju je vrijeđao i povremeno tukao od početka zajedničkog života.

- U više navrata sam odlazila i vraćala se, povjerovala bi mu kad je rekao da se više neće tako ponašati. Predbacivao mi je što sam bila udana i imala sina iz prvog braka – rekla je izvanbračna supruga A.H.-a pred sudom.

Godine 2014. žrtva je ostala trudna s A.H.-om i završila na čuvanju trudnoće, dok je on završio u zatvoru. Po povratku iz zatvora, u rujnu 2015., nastavili su zajednički život, a nakon toga nasilje i prijetnje smrću su postale svakodnevnica.

- Rekao je da će mi uzeti dijete, a kad sam mu rekla da to neće učiniti, udario me šakom nekoliko puta u glavu. Tome je prethodilo to što je A.H. vidio da imam više prijatelja na Facebooku i optužio me da su to moji ljubavnici. Tražio me lozinku, što sam odbila, i tad mi je prijetio da će mi glavu raspoloviti cijepanicom – rekla je žrtva na sudu.

Jutro nakon toga uz prijetnje ju je prisilio na spolni odnos, a nakon toga je rekao da ide u Čakovec u Centar za socijalnu skrb.

Po njegovom odlasku, žrtva je pozvala policiju i s djetetom je smještena u Sigurnu kuću. Ni nakon toga prijetnje nisu stale.

- Slao mi je poruke jesam li crkla, da je našao da udomitelje za dijete jer ga on i njegova nova žena ne žele. Rekao mi je da se spakiram jer on ima drugu – rekla je žrtva na sudu, a njezino je svjedočenje sud okarakterizirao kao 'iskreno, uvjerljivo, dosljedno i detaljno' te je sud iskaz ocijenio kao istinit.

A.H. Je na sudu prvo poricao krivnju za kaznena djela, no kasnije je priznao da ju je tukao, no da je seksualni odnos bio konsenzualan. Na Prekršajnom sudu je lagao da ju nije udario kako ne bi završio u zatvoru.

- Udario sam je jer je imala gole slike na Facebooku i pisala drugome da ga voli. Nisam je udario cijepanicom, niti prijetio da ću joj uzeti dijete. Rekao sam joj da ne želim kurvu za ženu. Ona laže i ima PTSP i seksualno je ugrožena, bolesna je, odrekli su je se roditelji, laže kad zine. Jutro nakon što sam je udario nije rekla da se ne želi seksati, a nakon seksa rekao sam joj da je sad slobodna jer imam drugu ženu i da se može spakirati i otići – dio je iskaza A.H.-a na sudu.

Kasnije je dodao kako je na spolnom činu zapravo inzistirala žrtva, iako ju je istukao večer prije. Istaknuo je kako ga je žrtva željela strpati u zatvor kako bi ga odvojila od nove izvanbračne supruge.

Sud je obranu A.H.-a okarakterizirao kao nedosljednu i konfuznu, neuvjerljivu i neistinitu. Medicinska dokumentacija također je pokazala da su ozljede bile puno teže od onoga kako je pričao A.H.

- Za okrivljenika je žena samo objekt bez vlastitog identiteta s kojim može činiti što ga volja, pa tako i istući, a zatim poseksati i reći da je sad slobodna i može ići jer on ima drugu – zaključak je suda.

A.H. Proglašen je krivim po obje točke optužnice te je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 1 godine i 8 mjeseci zatvora. Dužan je platiti i 1000 kuna sudskih troškova.

Kod izricanja kazne, otegotna okolnost za A.H.-a bila je što je počinio već niz kaznenih djela te mu dosad izrečene i izdražane kazne zatvora nisu nimalo pomogle. Olakotnih okolnosti nije bilo.

Stranke u sporu žalbu mogu podnijeti u roku od 15 dana.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!