NEZAPAMĆENI ZLOČIN U MEĐIMURJU

MJEŠTANI PREISPITUJU MOTIV Svađa oko dečka ili imovine razlog stravičnog zločina u Palovcu?

Čak je i Smiljanin otac Martin sumnjao na vlastitu kćer. Međimurska policija također zakopčana do grla, informacije cure na kapaljku. Zbog opsežnog istraživanja koje se provodi, neki istragu ovog ubojstva već nazivaju 'CSI Palovec'

Na prvi pogled nedjeljno prijepodne u Palovcu naizgled tiho i mirno kao i svako. Iza zatvorenih vrata i u lokalnim kafićima, međutim, jedina tema razgovora je jučer otkriveno jezivo ubojstvo, staro 19 godina, kakvo se u ovom kraju ne pamti.

>> STRAVIČAN ZLOČIN U PALOVCU Uhićena 45-godišnjakinja zbog sumnje da je ubila Jasminu Dominić

– Jedino slično čega se zmislim je puca z Orehovice koju su našli zakopanu kod Podbresta v repišću, kaže nam stariji mještanin čije sjećanje seže do 1974 .godine kada se dogodilo spomenuto ubojstvo.

U Novoj ulici, gdje se nalazi obiteljska kuća Dominićevih nedaleko nogometnog igrališta, rijetki izlaze u dvorište, kamoli u ulicu. Kao da je zrak prožet nekakvom tihom jezom i nikome nije do puno priče.

– Jako smo uznemireni i nije nam svejedno, sa suzom u oku kaže nam susjeda Rozina, zaprepaštena jučerašnjim događajima. Poznavala sam Smiljanu i kao susjede bile smo u dobrim odnosima, po ničemu se nije dalo naslutiti da kod njih nešto nije u redu, govori nam ova starija žena.

Međimurska policija također zakopčana do grla, informacije cure na kapaljku. Danas oko podneva načelnik PU Međimurske Ivan Sokač tek je službeno potvrdio da je u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu pronađen leš nepoznate ženske osobe, koji je prevezen na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec gdje će se provesti sudska obdukcija.

Sumnja se da se radi o nestaloj Jasmini Dominić čiji je nestanak službeno prijavljen 16. kolovoza 2005. godine, iako je posljednji put viđena pet godina ranije. Policija je jučer, u večernjim satima, na obavijesni razgovor privela dvije osobe, a tijekom ispitivanja, zbog sumnje da je počinila ubojstvo, uhićena je 45-godišnjakinja sa šireg područja Općine Mala Subotica. Iako policija ne navodi niti inicijale, neslužbeno doznajemo da se radi o Jasmininoj starijoj sestri Smiljani koja je u kući živjela sa suprugom Ivicom i tri kćerke. 

Manjak službenih informacija kao i uvijek otvara prostor nagađanjima. Moguće da su se posvađale oko dečka, kaže nam jedan od naših sugovornika, a drugi su mišljenja da se radilo o imovinskim razmiricama.

Čak je i Smiljanin otac Martin sumnjao na vlastitu kćer, doznajemo u popularnom okupljalištu Palovčana Caffe baru Domino. U više navrata se i ovdje, uz čašicu pića, znao pitati gdje je završila njegova Jasmina, izražavajući sumnju da je Smiljana nekako upletena u njezin nestanak. 

Martin Dominić, mještanima poznatiji pod nadimkom Fredi, u Palovec je došao iz Donjeg Vidovca, te je kao mladić igrao nogomet za lokalni NK “Dinamo”. Bio je dobar nogometaš, kaže jedan od njegovih nekadašnjih suigrača, ali i veseljak, ne baš sklon sportskom životu. Ovdje je upoznao suprugu Katarinu, pa su nakon ženidbe došle i kćerke Smiljana i Jasmina.

Kao izučeni tesar radio je u GK “Međimurju” i “Hrastu”, a kad su se te firme ugasile kao nadničar na terenu širom zemlje i u Sloveniji. To je, vjerojatno, dovelo do toga da je i Katarina otišla na rad u inozemstvo te već dugo boravi u Njemačkoj. Rijetko dolazi doma, kažu nam bolje upućeni, ali je puno pomagala i slala novce obitelji. 

– Dok su se roditelji brinuli o egzistenciji, djevojke su živjele u obiteljskoj kući i školovale se. Jasmina je uvijek prednjačila u svemu, kaže nam njezin generacijski kolega, bila je dobra sportašica i uvijek odlična učenica. – Mislim da je upisala Ekonomski fakultet, ali nisam posve siguran u to, jer su nam se putevi ipak razdvojili, ali znam da je praktički sama financirala školovanje – priča nam.

S druge strane Smiljani nije išlo tako dobro i po završetku škole tek je neko vrijeme radila kao konobarica u Palovcu i Turčišću te je uglavnom bila kod kuće. Uz izvanbračnu kćer Katarinu, sa suprugom Ivicom Srnecom ima i dvije maloljetne kćeri.

Iako nema službene potvrde, čini se da policija smatra kako suprug Ivica nije upleten, jer je sinoć nakon obavijesnog razgovora pušten. Mještani nam kažu da u vrijeme Jasmininog nestanka još nije ni bio u vezi sa Smiljanom.

– Ivica je super dečko, vrijedan radnik i ne znam kak bude on sve ovo preživel, kaže nam jedan njegov poznanik. Odličan je keramičar, svojevremeno je radio s bratom u njegovoj firmi i praktički se sam brinuo o cijeloj obitelji. 

Unatoč riječima hvale, mnogi se pitaju kako je jeziva tajna koju je skrivala škrinja u hodniku tako dugo ostala neotkrivena drugim ukućanima. Tek jučer razotkrio ju je Katarinin zaručnik David, nakon čega se ova misterija, stara gotovo dva desetljeća, napokon počela rasplitati.

U međuvremenu svojim priopćenjem se oglasio i DORH. Kako navode osnovano se sumnja da je 45-godišnjakinja, koju je policija uhitila sinoć, u periodu između 2000. i 2001.godine usmrtila svoju sestru i njezino tijelo sakrila u škrinju za zamrzavanje u hodniku prizemlja obiteljske kuće u Palovcu. Zbog toga je naložena obdukcija, vještačenje DNA, kao i druga potrebna vještačenja i izvidi.

Zbog opsežnog istraživanja koje se provodi, neki istragu ovog ubojstva već nazivaju ‘CSI Palovec’. Forenzika bi, međutim, ubrzo trebala dati odgovore radi li se uistinu o nestaloj Jasmini i ubojstvu. Ukoliko se pokaže da su sumnje opravdane trebat će odgovoriti na pitanja kako je ubojstvo počinjeno, zbog čega i, prije svega, tko je za njega odgovoran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije