Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
NAPAD U KENIJI Međimurka Damira Golubić preživjela pakao: 'Za dlaku sam izbjegla smrt'
Vijesti.rtl.hr/Facebook

U HOTELU UBIJENA 21 OSOBA

NAPAD U KENIJI Međimurka Damira Golubić preživjela pakao: 'Za dlaku sam izbjegla smrt'

'Bila sam 30 m od krvnika, tri i pol sata skrivala sam se ispod stola dok su meci letjeli oko nas'

Dan nakon terorističkog napada na hotelski kompleks u Nairobiju, kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je da je svih četvero militanata eliminirano, a više od 700 civila je evakuirano iz dusitD2 hotela.

“Sigurnosna operacija u kompleksu je gotova i svi su teroristi eliminirani. U ovom trenutku, možemo potvrditi da je 14 nevinih života izgubljeno zbog ovih krvničkih terorista”, rekao je Kenyatta u srijedu ujutro i dodao da se država nalazi na najvišem stupnju pripravnosti. Kasnije u srijedu stigao je podatak da je broj mrtvih porastao na najmanje 21, a određeni broj ljudi i dalje se smatra nestalim.

Stravični napad počeo je utorak oko 13.30 sati eksplozijom na parkiralištu, a potom je bombaš-samoubojica aktivirao napravu u predvorju hotela. Odgovornost za napad preuzela je somalska radikalna islamska organizacija al-Shabaab.

Evakuacija

Na nadzornim kamerama zabilježena su četvorica muškaraca, koji obučeni u vojničku odoru i naoružani AK-47 ulaze u kompleks. Njihova meta bio je centar Nairobija, kvart Westlands, u kojem se nalaze restorani, toplice, nekoliko poslovnih zgrada, a ondje su smještene i međunarodne kompanije i luksuzni hotel.

Za Jutarnji list se iz Nairobija javila Hrvatica Damira Golubić iz Čakovca koja se u vrijeme napada nalazila u poslovnoj zgradi nasuprot hotela dusitD2 gdje je odjeknula eksplozija.

“Bila sam na sastanku kad smo čuli eksploziju. Svi smo se digli sa stolaca, vidjeli smo dim i prva reakcija nam je bila maknuti se od prozora, od stakla. Sakrili smo se ispod stola. Tad su krenule pucnjave. Prvih sat vremena bili smo u velikoj panici. Nismo znali kuda idu teroristi i jesu li uopće teroristi ili netko pljačka banku. Stalno su se čule pucnjave, a mi smo samo morali čekati.

Nismo mogli izaći jer smo se bojali da ne bi došli do nas. Slušali smo svaki šum, napeti smo bili tih prvih sat vremena dok nam nisu dojavili što se događa”, rekla nam je Golubić, direktorica marketinga multinacionalne kompanije Reckitt Benckiser za istočnu Afriku, koja posljednjih šest godina živi i radi u Nairobiju.

Kaže da su se skrivali tri i pol sata ispod stola dok po njih nije došla specijalna antiteroristička jedinica koja ih je evakuirala.

“Morali smo pretrčavati dok smo izlazili iz zgrade jer smo se još nalazili u zoni pucnjave pa smo se morali skrivati da nas ne pogode. Gledala sam samo ravno i razmišljala o tome da moram preživjeti. Trčali smo od auta do auta, sve dok nismo došli do sigurne zgrade i drugog kompleksa. S nama je bila i jedna trudnica u 9. mjesecu trudnoće. Na sreću, sve je dobro završilo”, govori Damira za Jutarnji list, koja je još uvijek u šoku.

Kaže da neko vrijeme neće ići na posao, nego će biti doma sa svojom obitelji i oporavljati se od traumatičnog događaja.

“Imala sam sreće da sam bila na sastanku. Samo o tome sada razmišljam. Mogla sam, kao što to inače radim u to vrijeme, prošetati, otići do banke ili restorana, ali nisam. Danas ne izlazim iz kuće. Doma sam sa svojom obitelji”, kaže nam Damira.

Dodaje da je poruka koja se danas može čuti u medijima i među Kenijcima: “Stajat ćemo uspravne glave, nećemo dati teroristima da nas pobijede.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!