NOVI NAPADI NA POLICAJCE

KAKO STATI NA KRAJ? Policija intervenirala najviše u romskim naseljima, pomagati im morali i Varaždinci

- Svi počinitelji već su poznati policiji te su više puta prijavljeni. Tu se radi o davno detektiranim problemima, koji još stoje neriješeni - rekao je načelnik Ivan Sokač

Novogodišnje slavlje većina je provela u bezbrižnom i veselom ozračju, no Policijska uprava međimurska novu godinu započela je s 40-ak zaprimljenih dojava te s 12 izvršenih intervencija, kao i novim napadima na policijske službenike. U četvrtak, 3. siječnja u maloj sali Policijske uprave međimurske održana je izvanredna konferencija za medije poradi niza događaja u utorak, 1. siječnja.

Kako je rečeno na konferenciji, u novogodišnjoj noći najviše se interveniralo u romskim naseljima diljem Međimurja, a o izdvojenim dojavama danas su govorili načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik Nenad Risek.

Bilo je riječi o kaznenim djelima prijetnje, oštećenja službenih vozila, prisili prema službenim osobama, teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti te nepropisnom korištenju pirotehničkih sredstava, a na terenu je bila potrebna i pomoć policijskih službenika interventnih jedinica Policijskih uprava međimurske i varaždinske.

– Svi počinitelji već su poznati policiji te su više puta prijavljeni. Tu se radi o davno detektiranim problemima, koji još stoje neriješeni – rekao je Sokač, koji je pohvalio upornost i ustrajnost policijskih službenika u izvršenju službenih zadaća, unatoč tome što su znali da su ugroženi.  

Naime, u utorak, 1. siječnja u 12,15 sati u Piškorovcu, prilikom postupanja policije, dvojici policijskih službenika prišao je 21-godišnjak sa šireg područja općine Mala Subotica, koji je u ruci držao drveni predmet te je prijetio napadom. Policijski službenici su ga odmah uhitili. Prilikom smještaja nekoliko je puta udario u vrata policijskog vozila te ih oštetio. Alkotestom je utvrđeno da je 21-godišnjak u organizmu imao 1,77 g/kg alkohola. Kada su se policijski službenici udaljavali s uhićenom osobom u vozilu, iz skupine građana maloljetnik s područja Međimurske županije u službeno vozilo bacio je nekoliko kamena te ga oštetio. Materijalna šteta na vozilu utvrdit će se naknadno.

>> PIŠKOROVEC Pijani mladić prijetio policiji, prilikom uhićenja netko pucao u zrak

Protiv 21-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, zbog počinjenih kaznenih djela Prijetnja i Oštećenje tuđe stvari te je 2. siječnja predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, a nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu, sudac istrage mu je odredio istražni zatvor. Prema maloljetniku će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku za mladež zbog počinjenja kaznenog djela ‘oštećenje tuđe stvari’.

Također je u vrijeme postupanja prema 21-godišnjaku nepoznata osoba u blizini ispalila nekoliko hitaca iz nepoznatog oružja u zrak. Pronađena je jedna čahura streljiva kratkog vatrenog oružja, a kriminalistička istraživanja oko pucanja iz oružja se nastavljaju.

Zatim su u Kuršancu, postupajući po dojavi krađe goriva na benzinskoj postaji u Pušćinama, policijski službenici pronašli opisu odgovarajuće vozilo iz te krađe. Vozač tog vozila se nije htio zaustaviti na svjetlosne i zvučne signale službenog vozila te je nastavio vožnju prema romskom naselju Kuršanec, gdje je vozilo sletjelo s ceste i udarilo u dvorišnu ogradu. Nakon iz automobila je izašao 25-godišnji vozač sa šireg područja grada Čakovca i dao se u bijeg.

>> FILMSKA POTJERA U Kuršancu ganjali kradljivce goriva, ozlijeđeno dvoje policajaca i dijete

Policijski službenici su ga sustigli u namjeri da uporabe sredstva prisile. U tom trenutku do njih je došao suvozač iz istog vozila, 28-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca, fizički napao policijske službenike te ih spriječio u obavljanju službene radnje nakon čega su se obojica udaljili u nepoznatom smjeru, no ubrzo su pronađeni i uhićeni koordiniranim djelovanjem policijskih službenika interventnih jedinica.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da su 25 i 28-godišnjaci počinili kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi te je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku te su 2. siječnja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Isto tako u tom događaju, 32-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca bacao je kamenje na ulici prema službenom vozilu, kamen se odbio od vozila prema građanima i pogodio dijete u glavu. Dijete je, nažalost, zadobilo teške tjelesne ozljede i zadržano je na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec. Također je utvrđeno da je kamenom oštetio službeno vozilo, dok će se materijalna šteta utvrditi naknadno. Protiv 32-godišnjaka će se podnijeti kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku zbog kaznenih djela ‘teška kaznena djela protiv opće sigurnosti’ te ‘oštećenje tuđe stvari’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije