OPREZ! U Međimurju zabilježen novi oblik internetske prijevare

Policijska uprava međimurska zaprimila je dojavu građana kako se na društvenim mrežama, na engleskom jeziku, javljaju osobe koje se predstavljaju da su iz Sirije i traže pomoć.

– U poruci opisuju da su im članovi obitelji poginuli u nemirima te traže pomoć da izađu iz Sirije. Nakon što se pristane pružiti pomoć traže adresu stanovanja na koju bi mogli poslati kovčeg s obiteljskim stvarima za koji bi trebalo platiti poštarinu.

Na fotografiji je kovčeg ispunjen novcem čijim lažnim prikazivanjem dovede u zabludu i obećavaju nagradu od 20%, ukoliko pomognu da kovčeg stigne na njihovu adresu. Potom za dostavu kovčega traže uplatu više stotina dolara isključivo putem Western Uniona te pošiljatelj mora dostaviti kontrolni broj uplate koji je evidentiran na potvrdi o slanju novca.

U trenutku kada primatelj ima podatak o kontrolnom broju uplaćeni novac može podići u bilo kojem uredu Western Uniona u svijetu. Nakon uplate obično se nešto zakomplicira te traže ponovnu uplatu određenog iznosa novca, ukoliko se odbije daljnja suradnja prijeti se da će otići na policiju i prijaviti za krijumčare. Bez obzira na ispunjenje traženih uvjeta odnosno slanje novca dogovor nikad neće biti realiziran – kažu u policiji.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

– Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 – poručuju iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije