U prva dva mjeseca više krađa drva nego cijele 2009. godine

U prva dva mjeseca više krađa drva nego cijele 2009. godine

Osim građana koje su šokirali visoki računa za plin tijekom zimskih mjeseci, zatopljenju su se razveselili i u Hrvatskim šumama. Ta državna tvrtka koja na području Međimurske županije ima oko 3700 hektara šuma, bilježi rekordan broj krađa stabala. Samo u prva mjeseca ove godine zabilježeno je dvostruko više krađa nego cijele 2009. godine!

– Stanje je alarmantno i trebat će se tim problemom ozbiljnije pozabaviti – kaže Benjamino Horvat, upravitelj čakovečke Šumarije. Samo ove godine počinjeno je više od 100.000 kuna štete. Policija ima pune ruke posla, no počinitelje je teško otkriti.

Hrvatske šume imaju svoju čuvarsku službu, lugare, koji, uz ostalo, vode brigu i o čuvanju šuma od kradljivaca. To se odnosi samo na državne šume, a privatne moraju štititi sami vlasnici. O kontroli sječe i prijevoza drveta brigu vodi šumarska inspekcija i policija. Tako piše na papiru, no u stvarnosti je teško štititi više od 10.000 hektara šuma koje pokrivaju desetinu županije.

B. Horvat smatra da probleme krađa drveća treba rješavati na državnoj razini. Prema podacima koje je prikupio, 2009. godine zabilježeno je 34 prijava krađi 130 prostornih metara drveća, vrijednog 59.000 kuna.

Iduće godine taj je broj skoro udvostručen, da bi se prošle godine došlo do čak stotinu prijava krađe 300 prostornih metara drva! Samo lani šteta je bila veća od 166.000 kuna. S obzirom na to da je privatnih šuma dvostruko više od državnih, broj krađa moguće je i dvostruko veći.

– Počinitelje je najlakše otkriti ako lugari na mjesto događaja dođu s policijom. Tada se odmah piše prekršajni nalog – kaže B. Horvat iz Šumarije Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije