Krađe: ‘Na kokošinjce stavljamo lokote, ali i njih prepile’

– Mama je dotrčala u kuću i počela plakati. Mislila sam da je netko umro. ‘Pak su nam kokoši pokrali’, vikala je. Tlak joj je narastao na 200 i već sam mislila da će ju pogoditi infarkt. Postalo je neizdrživo to što nam rade i svi smo u obitelji već na rubu živaca – kaže Morana Cenko iz Kotoribe koju je, kad je izašla ujutro u dvorište, zatekao šokantan prizior.

>>> Uznemirujući sadržaj: Strava u dvorištu obitelj Horvat u Kotoribi

Po tlu su ležale razbacane odrezane kokošje glave, sve je bilo crveno od krvi i bijelo od iščupanog perja. Obitelj je ostala bez svih kokoši na svom imanju u Ulici kralja Tomislava. U posljednje četiri godine ona i njezini roditelji Marija i Zvonimir Horvat pet puta bili su meta ‘kokošara’, lopova koji su noću provaljivali u dvorište i pokrali domaće životinje.

– Sve smo te slučajeve prijavili policiji, ali nikad nismo dobili povratnu informaciju jesu li lopovi otkriveni. Policajci me pitaju kolika je vrijednost ukradenih kokoši jer se za manje krađe pokreću postupak. Čujte, nama je svaka kokoš neporcjenjiva jer je naša, živi na našem dvorištu i nitko ju nema pravo ukrasti – ogorčeno će.

Privatne tužbe protiv nepoznatih počinitelja nisu podizali, nadajući se da će policija ipak nešto poduzeti, bez obzira na to što je pojedinačna šteta u tim krađama manja od 1000 kuna. – Ukrali su nam dosad oko stotinu kokoši. Roditelji žive od mirovine, ja sam samohrana majka, radim u trgovini, i svaka kuna nam je dragocjena. Nije samo zbog mesa, kokoši su nesle jaja koje je mama prodavala. Osim toga, bojimo se, nije lijep osjećaj kad znaš da ti noću netko šeće po dvorištu – dodaje.

Zbog velikog broja krađa u blizini romskih naselja mještana zaključavaju kokošinjce lokotima i debelim lancima. – Ništa ne pomaže, dođu s alatom i razrežu lokot. Dobili smo čak savjet da postavimo električnu ogradu. Nema šanse, još će se nekome nešto dogoditi pa ćemo mi biti krivi – kaže.

Krađe kokoši zabilježene su i u Orehovici, Trnovcu, Maloj Subotici, Turčišću… U Međimurskoj županiji prošle godine evidentirane su 992 krađe i teške krađe, kažu u policiji. U Podbrestu i Totovcu iz kokošinjca i kozarnika lopovi su prošlog mjeseca odnijeli stotinjak pataka, gusaka, kokoši i jednog zeca! Čakovec je nedavnoi proglašen najnesigurnijim gradom u Hrvatskoj upravo zbog krađa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije