Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
EUROPSKI SUD Žalba oca policajca Dine Molnara je zakasnila

EUROPSKI SUD Žalba oca policajca Dine Molnara je zakasnila

Europski sud za ljudska prava proglasio je žalbu Josipa Molnara, oca pokojnog policajaca Dine Molnara, nedopuštenom jer nije podnesena na vrijeme.

Josip Molnar, zaključili su suci, trebao je podnijeti tu žalbu šest mjeseci nakon što je iscrpio sve pravne lijekove u Hrvatskoj, a on je to učinio nakon više od godine dana. U odluci Europskog suda u ovom slučaju, koja je objavljena jučer, navodi se da je Molnar svoj zahtjev tom sudu podnio godinu i četiri mjeseca nakon donošenja odluke Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu kojom se odbija njegova kaznena prijava zbog ubojstva Dine Molnara jer je utvrđeno da je on počinio samoubojstvo.

USKOK je tu kaznenu prijavu odbacio mjesec dana poslije, u ožujku 2015. Molnar je od Europskog suda zatražio zaštitu prava zbog neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa u istrazi smrti njegova sina. On je uvjeren da je Dino Molnar ubijen zato što je prijavio svoje nadređene i kolege za nezakonite postupke i moguću korupciju u policiji.

Tijelo Dine Molnara pronađeno je 21. siječnja 2013. s prostrijelnom ranom na čelu, a Josip Molnar u svojoj žalbi navodi da su istragu proveli policijski službenici iz postaje kojoj je i Dino Molnar pripadao. Otac pokojnog policajca navodi u žalbi i da obdukcija tijela njegova sina nikad nije obavljena te da je zaključeno da je počinio samoubojstvo.

Zoran Novaković, odvjetnik Josipa Molnara, kaže da je ocu pokojnog policajca nitko nije rekao da mora u roku od šest mjeseci podnijeti žalbu Europskom sudu i da je to učinio tek kada se obratio njemu. Europski je sud, objašnjava, u jednom slučaju prihvatio žalbu i nakon isteka roka od šest mjeseci, ali ta osoba nije imala odvjetnika.

Dok je trajala istraga, kaže Novaković, Josip Molnar imao je jednog drugog odvjetnika. Slučajem pokojnog Dine Molnara i dalje se bavi pododbor Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je formiran u svibnju ove godine na inicijativu zastupnika Živog zida Branimira Bunjca.

On kaže da je s kolegama Milijanom Brkićem (HDZ) i Igorom Dragovanom (SDP) obišao sva bitna mjesta u tom slučaju, poput lokacije na kojoj je pronađeno tijelo Dine Molnara, te da su obavili razgovore u policiji, DORH-u, SOA-i, s odvjetnicima.

Bunjac kaže da će pododbor, nakon što obavi još neke razgovore, donijeti zaključke s kojima će do kraja godine onda ići na odbor.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!