Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
ŽRTVA PEDOFILA Bio mi je profesor i koristio je svaku priliku da bi me pipkao...

ŽRTVA PEDOFILA Bio mi je profesor i koristio je svaku priliku da bi me pipkao...

Primio me za dojke i ja sam počela cviliti, a on me pitao zašto cvilim, zar me netko kolje?, ispričala je djevojka (18), koju je s 13 godina seksualno zlostavljao profesor tjelesnog osnovne škole u Hrvatskoj.

Danas, gotovo pet i pol godina nakon zlostavljanja, i dalje osjeća posljedice i strah, a nepravomoćna presuda na koju je zlostavljač osuđen ne pruža joj nikakvu zadovoljštinu. Kako doznajemo, zlostavljač je nepravomoćno proglašen krivim zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta mlađeg od 15 godina te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, koja je preinačena u djelomičnu uvjetnu osudu.

To znači da će zlostavljač, ako viši sud potvrdi presudu, u zatvoru morati provesti sedam mjeseci, dok se ostatak kazne u trajanju od sedam mjeseci neće izvršiti ako on u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Osim toga, četiri godine ne smije raditi kao nastavnik, pišu 24sata.

Njegova žrtva hrabro je odlučila javno progovoriti o svemu kako bi javnosti ukazala na neprimjeren tretman žrtava nakon što prijave seksualno nasilje te opasnu sudsku praksu koja seksualne zlostavljače djece često, umjesto u zatvor, šalje na rad za opće dobro ili ostavlja na uvjetnoj slobodi.

Djevojka, koja i danas počne snažno drhtati čim ugleda bivšeg nastavnika ili njegovu fotografiju, kaže da je zlostavljanje počelo u šestom razredu te da se profesor nije libio dirati je posvuda i pred ostalim učenicima.

- Najčešće me dodirivao dok sam pokazivala vježbe, stalno je mene birao, a onda bi na meni pokazivao koji se sve mišić isteže. Recimo dok smo vježbali košarku, primio me za grudi s leđa, sve pod krinkom sporta - objasnila je. To je trajalo nekoliko mjeseci sve dok nije smogla snage i povjerila se razrednici, a potom i majci.

- Umjesto da ga udalje s nastave, on je nastavio predavati, a škola je s njegovog sata udaljila mene! Osjećala sam se kao da sam ja nešto skrivila, a ne on - ogorčena je. Kaže da je voljela sport i pohađala razne izvannastavne sportske aktivnosti, no zbog zlostavljača morala je sve ostaviti, javljaju 24sata.

Kako bi dokazala da govori istinu, prošla je dugotrajan sudski postupak i čak tri vještačenja. Otkrila nam je kako ju je najviše pogodio upravo odnos i ponašanje dijela vještaka prema njoj.

- Prvi put mi je bilo užasno jer su mi postavljali svakakva pitanja. Ja sam tad još bila mala curica, a njih je zanimalo, recimo, da li se diram dok se tuširam, da li sam vidjela muško spolovilo, da li sam ga ikad dirala i slično.

Osjećala sam se čudno, preplašeno, nije mi bilo jasno zbog čega me to pitaju i kakve to ima veze s bilo čime - objasnila je. Drugi put vještačio ju je tim Poliklinike za djecu Grada Zagreba, koji su joj vratili vjeru u stručnjake i pomogli da se nosi sa svime. Najtraumatičnije je doživjela treće nadvještačenje u kojemu su, tvrdi, bili bezobrazni ne samo prema njoj, nego i prema njezinoj mami, koja joj je cijelo vrijeme bila najveća podrška.

Svog zlostavljača znala je i nakon prijave sretati po školi. Svaki put osjetila bi strah i snažnu fizičku reakciju, a prije mjesec dana potražio ju je i na poslu i pokušao joj prići.     

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!