Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Ispitanici tvrde da mladi vozači precjenjuju svoje sposobnosti
Ivana Ivanović/PIXSELL/Ilustracija

Istraživanje HAK-a

Ispitanici tvrde da mladi vozači precjenjuju svoje sposobnosti

Ispitanici smatraju da su mladi vozači rizičnija skupina u prometu od starih, a najveća je diferencijacija neprilagođena brzina

Zanimalo nas je što iskusni vozači misle o dvije dobno oprečne skupine vozača, mladima i starima. Zbog toga smo, povodom 'Globanog tjedna prometne sigurnosti Ujedinjenih naroda' (od 6. do 12. svibnja), s Uredom za kreativnu analizu 'Kvaka',  proveli istraživanje, piše portal revijahak.hr.

Rezultati su dobiveni kombinacijom kvantitativnog (n=214) i kvalitativnog istraživanja (grupna diskusija) s vozačima u dobi od 35-55 godina koji imaju minimalno 10 godina vozačkog iskustva i voze jednom tjedno ili češće (97%).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao najčešći uzroci prometnih nesreća kod mladih vozača do 25 godina spominju se precjenjivanje vozačkih sposobnosti (77%) i vožnja neprilagođenom brzinom (62%). Svaki drugi ispitanik smatra da je jedan od uzroka prometnih nesreća kod mladih prebrza vožnja i korištenje mobitela u vožnji. Četvrtina misli da se mladi vozači žele dokazati društvu koje voze u automobilu, voze pod utjecajem alkohola ili drugih opijata te voze agresivno.

– Kada si mlad uvijek misliš da si pametniji nego što jesi. I da sve možeš, a tebi nitko ništa ne može. I da si besmrtan. Ne razmišljaš o tome da ako se zakucaš s 200 km/h u zid, da te više nema – rekao je jedan ispitanik.

Stariji vozači pak ulaze u tu dobnu skupinu sa 70 godina, a naši ispitanici bili su decidirani. Osam od deset ispitanika kao uzrok prometnih nesreća kod starih vozača spominju usporene reakcije i lošiji vid/vidno polje. Dodatno, češće se imputira uzimanje lijekova (43%), lošiji sluh (31%), precjenjivanje vozačkih sposobnosti (30%) te starost/neispravnost automobila (30%).

Na upit trebaju li vozači, s navršenih 67 godina, ići na obvezan liječnički pregled kao uvjet za produljenje vozačke dozvole, čak je 84% odgovorilo: Da!

Ispitanici smatraju da su mladi vozači rizičnija skupina u prometu od starih, a najveća je diferencijacija neprilagođena brzina. Oni misle da čak 71% mladih vozača vozi neprilagođenom brzinom u odnosu na samo 4% posto starijih vozača. Na upit ako vidite automobil koji se nije zaustavio pješacima na pješačkom prijelazu, smatrate da  je to vjerojatno? Odgovori su: mladi vozač 84%, stariji vozač 16%!

Za kraj navodimo i razmišljanje jednog liječnika, koji je sudjelovao u istraživanju kao ispitanik:

– Ja sam oftalmolog, kada vi čovjeku kažete da ne može voziti jer ne vidi, on da kod sebe ima pištolj, on bi mene ubio odmah. Ljudi su apsolutno nekritični, nemaju uvid u svoje sposobnosti.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!