Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Hrvatska dijeli visoko 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura
Pixabay.com

Vjerovali ili ne

Hrvatska dijeli visoko 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura

Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,5 u konkurenciji 137 zemalja svijeta dijeli 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura, zajedno s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Lukemburgom...

Uz izvješće svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2017. i 2018. godinu, objavljena je i rang-lista kvalitete cestovne infrastrukture u 137 zemalja. Tako najvišu prosječnu ocjenu 6,4 imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je Hrvatska, nalaze neke bitno razvijenije zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Belgije, Italije ili Finske.

Od zemalja u okruženju, Slovenija je na 51., Mađarska na 62., Srbija na 100., a BiH na 109. mjestu. Najniže rangirana europska zemlja je Ukrajina (130. mjesto) s prosječnom ocjenom 2,4, piše portal slobodnadalmacija.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta pokazala je i nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama. Studija je pokazala da 96% autocesta koje su u nadležnosti Hrvatskih autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, a samo 4% dionica ima srednju stopu, dok srednju i visoku stopu rizika nema niti jedna dionica.

Bez obzira na visoko mjesto u svijetu po kvaliteti cestovne infrastrukture, Hrvatska iz godine u godinu bilježi sve više prometnih nesreća, naročito slijetanja vozila s kolnika na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC). Razlog tome, ponajprije treba tražiti u sve jačim i bržim automobilima, koji prometuju autocestama, nepoštovanju brzine i propisa o zimskoj opremi.

O povećanju prometnih nesreća na hrvatskim autocestama govore i ove brojke. Tako su od prosinca 2016. do kraja siječnja 2017. zabilježene 132 prometne nesreće. Od prosinca 2017. do kraja siječnja 2018. dogodilo se 147 prometnih nesreća, dok su od prosinca 2018. do kraja siječnja 2019. zabilježene čak 164 prometne nesreće.

Kako su nam rekli iz Hrvatskih autocesta, s obzirom na povećanje prometnih nesreća HAC, kao jedan od najvećih upravitelja mreža autocesta zajedno s MUP-om, kroz sustavnu i kontinuiranu komunikaciju, provodi mjere osvješćivanja korisnika o sigurnosti prometa s krajnjim ciljem smanjenja broja prometnih nesreća na autocestama. Korisnicima se letcima, priopćenjima te putem poruka i savjeta na web stranici ističe važnost odgovornog ponašanja u vožnji na autocesti.

Ujedno, u suradnji s HAK-om HAC aktivno sudjeluje u projektu '10 zlatnih pravila', a koji je odobrila i nagradila FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Shodno projektu Hrvatske autoceste d.o.o., u uvjetima normalnog odvijanja prometa, na svojim info-portalima postavljaju određene informacije s ciljem podsjećanja korisnika o važnosti vezanja sigurnosnim pojasom, poštovanja prometnih znakova i ograničenja brzine kretanja te nekorištenja mobilnih uređaja za vrijeme vožnje i slično.

Također, svake godine se značajna sredstava ulažu u izvanredno održavanje autoceste kako bi se dodatnim tehnološkim rješenjima podigla razina sigurnosti na autocesti.

Neka od srednjoročnih planova ulaganja su izvođenje horizontalne prometne signalizacije od trajnih materijala, povećanja hvatljivosti kolnika, zamjena dotrajale promjenjive prometne signalizacije, radovi na sanaciji potencijalno opasnih mjesta...

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!