Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Ostati bez vozila zbog prekršaja ili problema s alkoholom?
Pixabay.com/Ilustracija

Prekršaji i kazne

Ostati bez vozila zbog prekršaja ili problema s alkoholom?

Možete li se od kazne zbog konzumacije alkohola izvući na to da ste jeli kruške ili voće koje fermentira ili koristili antiseptik Hexoral?

Postoje prijestupnici u pogledu kojih policijskim službenicima treba rola papira da im ispišu sve prekršaje u počinjenju kojih su zatečeni kao vozači, sudionici u prometu. Voze mrtvi pijani, bez vozačke, nevezani sigurnosnim pojasom, prekomjernom brzinom, ne poštuju pravila koja se tiču prednosti prolaska i tako redom. Sve to policija nalazi u kompletu pri jednom zaustavljanju.

U pravilu se radi o recidivistima, ponavljačima, starim znancima policije. Svi znaju o kakvoj se osobi radi, svi samo sklapaju ruke i mole nebesa da se netko njihov ne nađe na putu takvoj osobi. Svi znaju da će se veće zlo sigurno dogoditi i da je to tek pitanje vremena. Ubit će nekog, drugog napraviti invalidom, svoju i tuđu obitelj zaviti u crno. Međutim, vrijeme teče, a omiljeni ponavljač vozi po starom! Svaku noć je pijan, svaku noć je lud, a ni danju ništa bolje nije. Što s takvim ili možda takvom?

Oduzimanje vozačke ne daje rezultate, zatvor također. Naravno, da ljudima odmah na um padne kako bi bilo najbolje oduzeti automobil. Oduzmite mu auto, to će mu najteže pasti, a drugima će biti pouka! Čujte, mi smo civilizirano društvo i vlasništvo je svetinja ili bi barem trebalo biti. Naravno da je oduzimanje vozila čest slučaj kad je riječ o carinskim prekršajima, ali kad je riječ o prekršajima iz sfere sigurnosti prometa na cestama, ne!

Naravno da će oni ratoborniji i skloniji drakonskim mjerama odmah zavrištati kako milosti prema takvim nepopravljivim divljacima ne treba imati. Međutim, treba stati na loptu i pogledati istini u oči, zapravo treba se suočiti sa stajalištem sudske prakse, piše revijahak.hr.

Visoki prekršajni sud u svojoj Presudi Pž-335/17 od 28. veljače 2017. godine, recimo, nije prihvatio kao osnovan žalbeni navod MUP-a i koji u naravi predstavlja zahtjev tog Ministarstva da prema okrivljeniku primijeni mjeru oduzimanja predmeta, odnosno oduzimanja motornog vozila kojim je upravljao kad je počinio prekršaj za koji je proglašen krivim.

U konkretnom slučaju, radilo se o okrivljeniku koji je proglašen krivim i kojem je uz ublažavanje kazne izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 dana, a pored toga i ukupna novčana kazna u iznosu od 8000 kuna. Radi izbjegavanja bilo kakve zablude Prekršajni zakon doista u članku 76. a propisuje da će se oduzeti predmeti i sredstva koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.

Sud može oduzeti predmete i sredstva i kad je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga. Oduzeti predmeti i sredstva postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

Vozilo zasad ne može biti oduzeto

Međutim, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u konkretnom slučaju bio je stajališta kako motorno vozilo kojim je okrivljenik upravljao u vrijeme počinjenja prekršaja nije predmet čija je namjena prvenstveno činjenje prekršaja, odnosno nešto što ima za cilj buduće činjenje prekršaja, pri čemu treba imati na umu i značenje izraza motorno vozilo u kaznenom zakonodavstvu.

Posebno se ističe da je prema članku 87. stavka 17. Kaznenog zakona (Narodne novine, broj: 125/11 i 144/12) motorno vozilo svako prometno sredstvo na motorni pogon u kopnenom, vodenom i zračnom prometu, dok je prema članku 2. stavku 1. točki 33. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, motorno vozilo svako vozilo koje se pokreće snagom vlastitog motora, osim vozila koja se kreću po tračnicama i pomoćnih pješačkih sredstava.

Slijedom citiranih zakonskih odredaba sud nadalje ističe kako je jasno da se kod počinjenja prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa na cestama ne može, u smislu članka 76. a Prekršajnog zakona, motorno vozilo oduzeti kao predmet prekršaja. Istaknuto je, pored toga, kako su razlozi kojima tužitelj obrazlaže potrebu izricanja mjere oduzimanja predmeta zapravo okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža za počinitelja prekršaja, dakle okolnosti koje sud uzima u obzir prilikom izbora prekršajno pravne sankcije, kao i okolnosti odlučne prilikom donošenja odluke o izricanju zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, čija je svrha otklanjanja opasnosti da će počinitelj prekršaja upravljajući vozilom ugroziti sigurnosti prometa. Znači, ništa! Prijeđimo na drugu temu.

Kažnjavanje zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola neiscrpna je tema. Kad se požalite ekipi da su vas zaustavili, da ste puhali i napuhali više od 0,5, posve sigurno ćete dobiti savjet da se žalite. Najčešće nam se ucviljeni vozači javljaju s problemom jer im prigovor u koji su se bližnji kleli da prolazi na sudu nije prošao.

Dugo su se provlačili savjeti da se pokušate izvući na to da ste jeli voćnu salatu, kruške ili bilo koje voće koje fermentira ili koristili otopinu antiseptik za usnu šupljinu i ispiranje grla, primjerice, Hexoral. Ne prolazi. Ne prolazi također ni novo patentirana ideja kako se uređajima marke Drager mjeri samo količinu alkohola u izdahu, a to nije količina alkohola u organizmu i  kako je upravo to bitna razlika na temelju koje biste se vi trebali i mogli izvući iz škakljive situacije. Nemojte se 'vaditi na tu foru' jer nećete daleko dogurati.

Alkohol u krvi ili organizmu?

Naime, upravo takvim žalbenim navodom bavio se Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u predmetu Pž-1754/15 na sjednici vijeća održanoj 4. siječnja 2017.

Naime, u tom predmetu 'okrivljenik žaleći se zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prekršaj iz članka 199. stavka 1. i 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ističe da uređajima marke Drager nije moguće izmjeriti koncentraciju alkohola u krvi, već samo koncentraciju alkohola u litri izdahnutog zraka i kao takva da ta metoda može poslužiti samo kao indikator temeljem kojeg će policijski službenik procijeniti je li osumnjičenika potrebno podvrgnuti analizi krvi radi utvrđivanja koncentracije alkohola ili drugih opojnih sredstava.

U odnosu na navedene žalbene navode, prvenstveno je sud istakao da se okrivljeniku niti ne stavlja na teret da je imao koncentraciju alkohola u krvi od 0,55 g/kg, nego u organizmu, pa su navedeni žalbeni navodi okrivljenika potpuno nejasni. Osim toga, za ispunjenje bića prekršaja za koji je okrivljenik proglašen krivim ne traži se isključivo da je količina alkohola izmjerena u krvi vozača. Prema odredbi članka 199. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jasno je i nedvojbeno da se sankcionira vozač koji u krvi ili u izdahnutom zraku ima nedozvoljenu količinu alkohola, iznad 0,50 do 1,00 g/kg, pa je, dakle, biće prekršaja ispunjeno i utvrđenjem prisutnosti alkohola u litri izdahnutog zraka vozača.

Ispitivanje prisutnosti alkohola u litri izdahnutog zraka vozača vrši se mjernim uređajem Drager, kojim je inkriminirane prilike i obavljeno ispitivanje i koji mjerni instrument je pogodan i pouzdan uređaj, koji zadovoljava sve odredbe Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za uređaje kojim se mjeri udio etilnog alkohola u izdahu ispitanika i korištenje istog nije upitno'.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!