Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Planirate kupiti auto na struju? Budite pripravni
Pixabay.com

Poticaji za kupnju

Planirate kupiti auto na struju? Budite pripravni

Sljedeće godine Fond će osigurati više sredstava za kupnju električnih i ekoloških vozila, a poziv će objaviti u prvom kvartalu 2019. godine. Ove su godine nakon samo dan i pol zatvorili natječaj zbog navale

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potvrdio je u petak na konferenciji Ride2 taksi prijevoznika kako će i u sljedećoj godini osigurati sredstva kako bi nastavili s poticajima za kupnju ekoloških, odnosno električnih vozila, piše portal 24sata.hr

Rekao je kako je trenutno u Fondu 'izvrsna financijska situacija' te bi i u sljedećoj godini trebali imati održivi rast financiranja. Javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila za građanstvo i tvrtke objavit će u prvom kvartalu sljedeće godine, no još nisu precizirali datum.

Što se samih poticaja tiče, Ponoš je rekao kako računaju da bi trebali imati 10 do 15 posto više sredstava, no to bi moglo biti još i više, osiguraju li i dodatno financiranje iz EU.

Za građanstvo je ove godine na raspolaganju bilo 12 milijuna kuna, odnosno dovoljno sredstava za otprilike 150 automobila. Prema tome, u sljedećoj bi godini mogli računati  na poticaje za otprilike 170 vozila. Naravno, u svemu tome ulogu će igrati cijena i ponuda vozila na tržištu u vrijeme pokretanja natječaja.

Inače, ove godine Fond je morao zbog navale na poticaje nakon samo dan i pol zatvoriti natječaj za građanstvo. U travnju su u tom kratkom vremenu primili više od 1000 zahtjeva za kupnju vozila. Poticaji za nabavu električnih bicikala, električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju, plug–in hibridnih automobila te za električne automobile ove godine iznosili su od 5 do 80 tisuća kuna.

Govoreći o poticajima i okretanju prema ekološkim vozilima, Ponoš je istaknuo kako ne možemo strane koncepte jednostavno kopirati već ih moramo prilagoditi našem tržištu, jer treba voditi računa o okolini u kojoj radimo, kako živimo, ali i koje su nam mogućnosti. Dodao je i kako će sljedeće godini ići i subvencija električnih punionica, koje su iznimno važan element u cijeloj priči električnih automobila.

Tako je i Alen Leverić iz Hrvatskih cesta istaknuo da se vidi u zahtjevima za otvaranje novih benzinskih postaja sve veći broj električnih punionica te da u kraćem periodu neće biti problem putovati iz mjesta u mjesto automobilom na struju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!