Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
Pripazite: Od 15. studenog na snagu stupa zimski režim na cestama
eMedjimurje.hr

Zimska oprema

Pripazite: Od 15. studenog na snagu stupa zimski režim na cestama

Kaznu zbog neposjedovanja propisane zimske opreme, koja iznosi 700 kuna, lani je platilo 748 nesavjesnih vozača. Mnogi su zbog toga pohrlili vulkanizerima zamijeniti gume

Zakon propisuje zimski režim na cestama, a time i zimske gume na automobilima. U Hrvatskoj je registrirano više od dva milijuna vozila, a sve njih od 15. studenog čeka prilagodba zimskim uvjetima na cesti.

Zimske gume najsigurnije su za vožnju u zimskim uvjetima. Zamjena guma stoji između 150 i 250 kuna, a jedna nova, ovisno o modelu, od 300 do preko 1000 kuna. Mnogi štede pa se odlučuju na takozvane univerzalne gume.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Postoje univerzalne gume, ali za naše krajeve više su namijenjene možda Dalmaciji, Istri... To je polovično rješenje za cijelu godinu ili za vozače koji se vrlo malo voze', objašnjava voditelj vulkanizerskog servisa Hrvoje Prokš.

Zamjenu ljetnih guma zimskima moguće je i izbjeći i to ako im je profil najmanje 4 milimetra te uz uvjet da vozač na zimskim dionicama ima lance. Kazni nema za vožnju s ljetnim gumama po gradu, odnosno, izvan zimskih dionica, no takva vožnja može biti opasna.

'Nije problem voziti na ljetnim gumama, ali čim temperature zraka padnu ispod 7 Celzijevih stupnjeva, ljetne gume postaju plastične. Više ne prianjaju na podlogu, slabije koče, sve drugo je oslabljeno', ističe Željko Biloš iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Vozilo s ljetnim gumama koje se kreće brzinom od 60 kilometra na sat, zaustavit će se nakon 55 metara, a vozilo sa zimskim gumama 11 metara ranije. Ta razlika nekome može spasiti život.

Većina hrvatskih vozača proteklih je godina toga postala svjesna, a pa će zimu ipak dočekati sa zimskim gumama, zaključuje portal Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!