susret ljubitelja fićeka

FOTOGALERIJA Legendarni fićeki svih boja ‘okupirali’ Međimurje

Međimurske prometnice zašarenile su boje ovih malenih pitoresknih automobila, a mnogi prolaznici gledajući ove 'zbigecane' Fiće, vratili su se u svoju mladost

Zastava 750 zasigurno je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih automobila u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj automobil je postao jedan od simbola radničke klase i najčešće viđen automobil na jugoslavenskim cestama. Tvornica Zastava iz Kragujevca započela je proizvodnji popularnog fićeka 750, 1955. godine po licenci Fiat 600, a proizvodnja je trajala sve do 1985. Tada je ultra popularno fićo otišao u legende.

>>> FOTOGALERIJA Osmi susret ljubitelja fićeka Fićo kluba Međimurje

I ove godine Fićo klub Međimurje organizirao je susret ljubitelja Fićeka. Međimurske prometnice zašarenile su boje ovih malenih pitoresknih automobila, a mnogi prolaznici gledajući ove ‘zbigecane’ fiće, vratili su se u svoju mladost. Više o ovom susretu ispričao nam je Jasmin Mađarić, predsjednik Fićo kluba Međimurje.

– Ove godine smo organizirali 8. Fićo susret i ovo nam je najveći do sada. Na susret je prijavljeno 75 automobila, ali i više od 130 gostiju. Većina gostiju nam je iz Hrvatske, ali uvijek se rado odazovu i vlasnici ovih metalnih ljubimaca iz Slovenije, Srbije, Njemačke i Švicarske – kazao je Jasmin Mađarić, predsjednik Fićo kluba Međimurje.

Iako živimo u suvremenom dobu kad automobili postižu nezamislive brzine, pojava Fićeka na cesti uvijek izmame poglede i osmijeh na lica prolaznika. Najpopularniji fićo međimurskih ulica je zasigurno “Papagaj” ,vlasnika Nikole VrbancaKefe, također znanog kao ljubitelja Fićeka, ali i lijepih žena.

– Fićo je bio moj prvi automobil, a kupio sam ga jer je bio povoljan, a kao 20-godišnjak i nisam imao novaca da kupim bolji. Kasnije sam kupio drugog kojeg sam polako sređivao i tako se stvorila ljubav prema fićekima. Zbog zelene boje prijatelji su ga prozvali Papagaj, tak da sad i ja imam kućnog ljubimca, jedino kaj je plehnati – kroz smijeh govori nam Nikola, ponosni vlasnik Abarth Fiće.

Zastava 750, bila je jedan od najčešćih službenih automobila u Jugoslaviji. Vozili su ga vatrogasci, medicinske službe, ali najpoznatiji je bio kao policijsko vozilo. Prestankom proizvodnje započinje proizvodnja vozila Yugo 45, koji je postao zamjena za fiću, a svoj put pronašao je i na stranom tržištu.

– Imam noviji automobil za svaki dan, ali fićo je samo za vikende. Ljudi često misle da se fićekom ne da putovati na daleke relacije. Ja sam sa svojim prošao dva puta u München, jednom Tuzla, Ljubljana, Graz, Beograd, Krk – sa naočitim ponosom govori Nikola. Njegov fićo ima mašinu 750 special SE, a njegova putna brzina koju su mjerili na autoputu pomoću GPS uređaja bila je 142 km/h.

Svi sudionici ovog susreta dobili su zahvalnice za sjećanje, a veselje uz dobar roštilj i čašicu vina, potrajalo je sve do kasno u noć.

>>> FOTOGALERIJA Osmi susret ljubitelja fićeka Fićo kluba Međimurje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije