Sigurniji za volanom: Appleov CarPlay spaja iPhone s autom

Kao što se i najavljivalo, Apple je u ponedjeljak objavio da pokreću novi sustav integracije iPhonea s informacijskim sustavima u automobilima. Zove se CarPlay, a predstavit će ga na salonu automobila u Ženevi. To bi trebao biti pametniji, sigurniji i zabavniji način korištenja iPhonea u automobilu navodi Apple.

– CarPlay je iz temelja dizajniran kako bi vozačima pružio nevjerojatno iskustvo korištenja telefona u autu – navodi Greg Joswiak iz Applea. Cijela stvar se temelji oko korištenja glasovnih upravljanja i suradnje sa Siri, kako bi sigurnije mogli odgovoriti na pozive, poslati poruku ili pokrenuti glazbu iz svoje kolekcije.

CarPlayju bi se trebalo moći pristupiti preko sučelja na ekranu ili tipkom za aktivaciju Siri na volanu. Bitan dio sustava bit će i Appleove karte koje bi trebale predvidjeti vaša odredišta i pružiti informacije o rutama, uvjetima na cesti…

U Ženevi će predstaviti sustave na Ferrarijevim, Mercedesovim i Volvo vozilima, a kasnije sustav stiže u vozila BMW-a, Forda, GM-a, Honde, Hyundaija, Jaguara, Kije, Mitsubishija, Nissana, PSA Peugeot Citroen grupe, Subarua, Suzukija i Toyote.

CarPlay će dolaziti kao nadogradnja na iOS 7, a radi s iPhone 5, 5S i 5C uređajima te će biti dostupan u nekim modelima automobila koji stižu ove godine, prenosi 24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije