Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
PROMETNI PREKRŠAJI Kada i kako se može izreći opomena umjesto kazne?

PROMETNI PREKRŠAJI Kada i kako se može izreći opomena umjesto kazne?

Sukladno odredbama Prekršajnog zakona, policijski službenici ne mogu izreći opomenu, jer je izricanje opomene, kao prekršajno-pravne sankcije, isključivo u nadležnosti suda.

Ali temeljem članka 245. stavaka 8. i 9. Prekršajnog zakona i Pravilnika o izdavanju pisanog ili izricanju usmenog upozorenja, policija može umjesto novčane kazne počinitelju prekršaja izdati pisano ili izreći usmeno upozorenje kada tijekom obavljanja poslova nadzora prometa utvrdi da je počinjen prekršaj za koji je propisana samo novčana kazna do 1000 kuna, koji je osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pod pojmom prekršaja osobito lake naravi smatraju se prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe. Isto tako, pod pojmom sličnih prekršaja smatra se činjenica da počinitelj prekršaja nije u posljednjih 12 mjeseci evidentiran da je počinio prekršaj iz istog propisa za koji mu je pravomoćno određena prekršajnopravna sankcija.

O svim izdanim pisanim, odnosno izrečenim usmenim upozorenjima vodi se evidencija u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor: MUP.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!