Novi ENC uređaj: Saznajte što nudi i kako uštedjeti novac za cestarinu

Već zasigurno znate što je zapravo ENC uređaj, odnosno vrsta naplate cestarine putem beskontaktnog uređaja na naplatnim mjestima. No ono što nas je zanimalo jest novi uređaj kojeg možda i niste imali prilike vidjeti, a svakako budi zanimanje o čemu se zapravo radi i koje su sve prednosti novog uređaja, ako ih uopće ima.

Cijena novog uređaja je 122,00 kn, isto kao i do sada, što znači da u ovom segmentu promjena nema. Zamjena uređaja je besplatna ako uređaj ne radi i ako je u garantnom roku od 2 godine. Ako je uređaj van garantnog roka, tada se plaća 122,00 kn. No ono šte je bitno jest to da nećete morati mijenjati ENC uređaj ako stari radi, a provjeru ispravnosti ENC uređaja možete izvršiti u bilo kojem prodajnom uredu.

Pretragom interneta i povoljnijih rješenja, naišli smo na oglase i pojedine savjete u kojima se nude zamjene baterija itd., no takve nestručne izlete ostavljamo vama na odgovornost. U slučaju da prođe 2 godine, a uređaj ne radi, provjerite s nekom stručnom osobom, a zamjenu same baterije prepustite nekome tko to zna i može odraditi kako na autocesti usred gužve ne biste imali dodatnih problema, a i plaćanja dodatnih troškova (većih od onih 122,00 kn koliko košta novi uređaj).

Kako navode izvori iz HAC-a, a moguće je vidjeti i na fotografijama, razlike ENC uređaja su trenutno samo u fizičkom smislu, odnosno dimenzijama samog uređaja. Novi uređaj je nešto manji od starijeg modela, dok su ostale pretpostavke, kako navode, zasad ostale iste.

Mogućnost uštede
Ono što je zanimljivo jest mogućnost štednje. Koliko nam zapravo HAC olakšava s ENC paketima prilikom kupnje, a tako i korištenja?
Trenutno u ponudi HAC nudi nekoliko modela pretplate odnosno popusta:

ENC 21,74%
ENC 33,48% (sezonski)
Trajni nalog

Paket se zapravo sastoji od ENC uređaja na kojem je pohranjena vrijednost cestarine s obračunatim popustom od 21,74%, 33,48% ili 13,04% popusta za plaćanje putem trajnog naloga + pripadajući nosač.

U ponudi se nalaze sljedeći paketi:
I. Skupina vozila – Paket 380,61 kn, Paket 544,34 kn i Paket 882,60 kn,
II. Skupina vozila – Paket 882,60,
III. Skupina vozila – Paket 882,60,
IV. Skupina vozila – Paket 882,60.

ENC 21,74%:
Model pretplate s 21,74% popusta tijekom cijele godine. Takav model nema vremenskog ograničenja u korištenju, a iznos pretplate minimalno iznosi 100,00 kuna, te bez obzira koji iznos uplatili uvijek ostvarujete 21,74% popusta.

ENC 33,48%:
Sezonski ENC omogućava popust od 33,48% u razdoblju od 01.11. do 31.3., a izvan navedenog razdoblja vrijedi popust od 21,74%. Vezan je za određenu skupinu vozila te namijenjen za fizičke i pravne osobe. Ako se radi o fizičkoj osobi ili obrtniku i za osobno vozilo, tada je minimalna uplata u zimskom periodu 1200,00 kn, a za vožnju se dobiva 1803,97 kn. Ako se radi o pravnoj osobi tada je minimalna uplata u zimskom periodu 3000,00 kn a za vožnju se dobiva 4509,92 kn.
Popust se nakon 31.03 sam automatski prebaciva u 21,74% gdje je minimalna uplata 100,00 kn u ljetnom periodu.

ENC-trajni nalog
ENC uređaj se veže na kreditnu karticu i tu se ostvaruje 13,04% popusta tijekom cijele godine.

ENC paketi mogu se odmah koristiti za plaćanje cestarine na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. i Autoceste Rijeka – Zagreb d.d.. Kada se plaćanjem cestarine potroši pohranjeni iznos na ENC paketu, ostaje mogućnost daljnjeg korištenja uređaja uz nadoplatu računa.

Prenosivost uređaja
ENC uređaj je dobro imati tko putuje autocestom jer vlasnik ENC uređaja ostvaruje popust, u teoriji brže prolaske kroz naplatne postaje, a dobro je to da niste vremenski ograničeni do kada se sredstva na ENC uređaju moraju potrošiti, te je uređaj za osobno i kombi vozilo prenosiv iz vozila u vozilo.

Registracija uređaja
Hrvatske autoceste moraju registrirati u sustav pretplate sve korisnike ENC uređaja kako bi mogle izvršiti naplatu svojih potraživanja kod korisnika ukoliko do istih dođe, a što je onemogućeno ako se ne zna vlasnik ENC uređaja. Većina korisnika ENC uređaja je prilikom kupnje uređaja već izvršila registraciju i to popunjavanjem pristupnice, međutim određeni broj korisnika koji su kupili ENC pakete na benzinskim postajama, kioscima te na naplatnim postajama HAC-a nisu popunili pristupnicu koja je bila zajedno s uređajem u paketu.

ENC pretplata ili ENC pre-paid usluga korisnicima omogućava uplatu neodređenog iznosa na ENC pretplatni račun koji korisnik koristi za plaćanje cestarine putem ENC uređaja i dozvoljava korisniku odlazak u minus jednu transakciju. Provjeru uređaja možete provjeriti na službenim stranicama HAC-a.

Na kraju, novi ENC i nije loša ideja, mogućnost uštede prostora primarna je očito stavka ljudi u HAC-u, no ono što je svakako bolje, nemojte mijenjati uređaj ako stari radi jer za to nema potrebe. Ako često putujete, da, iskoristite moguće popuste. Ako pak ste fan naših starih zaboravljenih puteva, cesti i imate vremena, uživajte tim putem. Vlada ionako ne zna kojim putem ide, a farbanje očiju (tunela) drugi je par rukavica, zaključuje portal Automobili.dnevnik.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije