Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
ZNATE LI GDJE STE NAJSIGURNIJI kada sijeva i grmi?

ZNATE LI GDJE STE NAJSIGURNIJI kada sijeva i grmi?

Iako je statistička mogućnost da čovjeka ubije grom minimalna, godišnje od udara gromova u svijetu pogine skoro 25 tisuća ljudi, dok ih deset puta više udar preživi, ali s teškim posljedicama.

'Nisu nam opasni gromovi koji nastaju između oblaka nego oni do kojih dolazi između oblaka i zemlje, a takvih opasnih je na našoj geografskoj širini šestina', rekao je Aleš Berkopec, fizičar s ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku koji je doktorirao upravo na temu gromova.

Zbog geografskog položaja, blizine alpskog masiva i mora, te miješanja više klimatskih utjecaja, Slovenija na primjer, doživi oko 60.000 gromova godišnje jer leži na području Europe najviše izloženom tom prirodnom fenomenu, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi do kojih dolazi svake godine.

No, to je još uvijek jako daleko od rizika koje gromovi predstavljaju u zemljama na nekim drugim kontinentima i klimatskim zonama. Nezahvalno prvo mjesto prema broju smrtnih slučajeva drži Zimbabve s 20 smrtnih slučajeva od udara groma na milijun stanovnika, što znači oko 250 žrtava godišnje.

Područje gdje su oluje i gromovi najčešći nalazi se na sjeveroistoku Venezuele, uz ušće rijeke Catatumbo.Tamo godišnje zabilježe 200 olujnih dana, s olujama koje traju desetak sati i izazovu 250 gromova svaki sat.

Najsigurnije mjesto za čovjeka koji se nađe u oluji na otvorenom je automobil jer će eventualni udar munje u nekoliko sekundi s mokre karoserije (koja 'glumi' Faradeyev kavez) otići u zemlju, a najopasnije je biti na otvorenom u blizini drveća, kaže Berkopec.

Što se tiče oluja na moru i gromova koji udare u morsku površinu, gromovi ne prijete kupačima jer se oni povuku s plaže zbog kiše ili zahlađenja, ali je drukčije sa surferima jer im odgovara vjetar koji redovno prati oluje. Surfer se drži za luk koji je na dasci pričvršćen za jedro i sve je mokro, pa će pri udaru većina elektriciteta otići kroz neoprensko odijelo surfera mimo vitalnih organa, ali može doći do stresa miišića i onesvješćivanja koja su u moru opasna, a takvih je slučajeva već bilo, upozorava Berkopec.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!