AUTOCESTA ILI STARA CESTA Što izabrati?

Zbog poskupljenja autoceste mnogi će vozači, odnosno oni koji to već nisu napravili, putovanje autocestom zamijeniti vožnjom starom cestom D1 prema moru. Lička magistrala nakon obnove je u dobrom stanju i nudi solidan komfor pa se njome može voziti ugodno i u dobrom tempu uz uvjet da ne upadnete u veliku gužvu koja je u špicama sezone vrlo izvjesna ili ako vas ne uspori kakav teretnjak.

Na nekim dijelovima, ako nema gužve moguće je voziti jako brzo, brže od dozvoljene brzine, što ne bismo preporučili – zbog sigurnosti svih u prometu, ali i policijskih radarskih kontrola koje su česte na staroj cesti.

Fiksni su radari na četiri mjesta na cesti D1 od Karlovca do Plitvičkih jezera (Cerovac Vukmanićki, Tušilović, Slunj, Rakovica) pa je svakako preporuka poštovati ograničenja brzine jer ušteda putovanja starom cestom naspram skupe autoceste zaista nema smisla ako platite kaznu zbog prekoračenja brzine.

Ali treba istaknuti da je vožnja starom cestom kudikamo opasnija i nesigurnija nego autocestom. Brojna raskrižja, vožnja kroz naselja, pretjecanja, zavojite ceste i očekivane gužve u špicama sezone samo su neke od opasnosti koje vrebaju vozače na staroj cesti. Stoga treba voziti oprezno i bez žurbe, što može biti i prednost ako se odmah tako isplanira put.

Primjerice, ušteđeni novac od cestarine može dobro doći za plaćanje ručka uz staru cestu gdje je sve bolja ponuda ili pak neki dulji izlet, poput posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera ili slikovitim Rastokama gdje možete uživati u slapovima rijeke Slunjčice koja se u predgrađu Slunja ulijeva u Koranu.

Najveća prednost stare ceste jest što se na njoj ne plaća cestarina, odnosno cestarinu ste već platili pri registraciji i kupujući svaku litru goriva, dok se autoceste povrh toga naplaćuju. Prednosti autoceste su neupitna brzina putovanja i veća sigurnost.

Ali, oprez! U špicama sezone – pogotovo vikendom, a ponajviše subotom kada je uobičajena tjedna smjena turista – zna biti zamorna, dugotrajna i opasna. Tada možete upasti u gužvu i još kasnije od planiranog stići na odredište. Što je promet na autocesti gušći, veća je i vjerojatnost prometnih nesreća, a veliku ulogu u tome imaju umor vozača i nervoza.

Stoga, i ako se nađete u koloni, ne gubite živce, a kod prvih znakova umora skrenite na odmorište uz autocestu i odmorite se. Općenito, prometne nesreće na autocestama mnogo su rjeđe nego na ostalim cestama, ali kad se dogode, u većini su slučajeva fatalne, stoga ni na autocesti nemojte juriti i držite propisani razmak od vozila ispred vas. Kad je promet pojačan, treba voziti vrlo koncentrirano i što je moguće više predviđati poteze drugih vozača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije