KADA SE MORAJU MIJENJATI prometna dozvola i registarske pločice?

Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli. Nova prometna dozvola izdaje se ako se mijenja vlasnik vozila, prebivalište odnosno sjedište vlasnika vozila u drugo registracijsko područje, registarska oznaka, vrsta, marka ili tip vozila, broj šasije i oblik karoserije.

Promjene ostalih podataka te bitne tehničke karakteristike vozila za koje nisu propisane rubrike u prometnoj dozvoli upisuju se u prometnu dozvolu u prostor za napomenu. Ako osoba promijeni prezime, također se izdaje se nova prometna dozvola.

Koji je postupak za promjenu registarskih pločica i prometne dozvole prilikom promjene prebivališta?

Prilikom promjene prebivališta, vozilo se odjavljuje u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, gdje je vozilo bilo registrirano (stranka prilaže registarske pločice i prometnu dozvolu). Nakon prijave na novo prebivalište stranci se izdaju nove registarske pločice i prometna dozvola, prema mjestu novog prebivališta.

Iznimno od navedenog, ukoliko je novo prebivalište na istom registracijskom području, nije potrebno mijenjati registarske pločice.

Za razliku od navedenog općenitog postupanja, vlasnik vozila kada mijenja prebivalište odnosno sjedište, ukoliko to želi može izvršiti registraciju vozila u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema novom prebivalištu odnosno sjedištu, a da pri tom nije potrebno provoditi postupak odjave vozila u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, koja ga vodi u evidenciji.

Gdje se može ishoditi uvjerenje o vozilima registriranim na moje ime (Uvjerenje o vlasništvu vozila)?

Uvjerenje o vozilima registriranim na ime neke fizičke ili pravne osobe izdaje policijska uprava,odnosno policijska postaja. Ukoliko osoba nema registrirano vozilo na svoje ime policijska uprava,odnosno policijska postaja će izdati uvjerenje u kojem će biti navedeno da na osobu nije registrirano niti jedno vozilo.

Uz zahtjev za izdavanje navedenog uvjerenja potrebno je priložiti upravnu pristojbu u iznosu od 20,00 kuna u državnim biljezima, a zahtjev se podnosi osobno ili putem punomoćnika, pri čemu punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije