Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
UNATOČ VIŠIM CESTARINAMA promet autocestama raste

UNATOČ VIŠIM CESTARINAMA promet autocestama raste

Promet na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tijekom proteklog vikenda porastao je u odnosu na usporedivi lanjski vikend za 3,8 posto, uz rast prihoda od cestarine za 17,6 posto, a rast prihoda od 11,6 posto ostvaren je i na Autocesti Rijeka - Zagreb.

Od 1. srpnja do kraja rujna na tim je autocestama na snazi 10-postotno povećanje cijene cestarina. Sezonsko povećanje cijena uslijedilo je nakon što su ti koncesionari početkom travnja povećali cijene cestarine za prosječnih 4,4 posto, ovisno o dionici. To, uz rast prometa, utječe na prihod od cestarina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na autocestama u nadležnosti HAC-a protekloga je vikenda evidentirano 672.806 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 37,5 milijuna kuna bez PDV-a, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a. U usporedivom vikendu prošle godine zabilježeno je 647.876 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 31,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je promet vozila porastao za 3,8 posto, a prihod od naplaćene cestarine za 17,6 posto u odnosu na isti vikend prošle godine. Po podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na autocestama tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 4. do 6. kolovoza, zabilježen promet 325.505 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 17,9 milijuna kuna bez PDV-a.

U usporedivom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 308.294 vozila, a cestarina je naplaćena u iznosu od 16 milijuna kuna bez PDV-a. To znači da je broj vozila povećan za 5,6 posto, dok je prihod od cestarine porastao 11,6 posto.

Na autocesti Zagreb - Macelj tijekom prvog vikenda u kolovozu evidentiran je promet 105.610 vozila, što je rast u odnosu na usporedivi vikend prošle godine za 1.344 vozila ili 1,3 posto. Istarskim ipsilonom proteklog je vikenda prošlo 154.874 vozila, što je na razini usporedivog lanjskog vikenda, izvijestila je Bina Istra.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!