Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
SUZUKI VITARA i dalje najdraža privatnim kupcima

SUZUKI VITARA i dalje najdraža privatnim kupcima

Volkswagen, Opel, Škoda, Renault i Ford. Ovako izgleda ljestvica pet uvjerljivo najprodavanijih proizvođača automobila u Hrvatskoj u prvoj polovici ove godine.

No s obzirom na to da tvrtke, rent a car kompanije i država kupuju čak 78,8% novih automobila, taj poredak je prilično nerealan kada su u pitanju privatni kupci. Veliki kupci tako su u prvoj polovici ove godine kupili čak 25.351 automobil, a privatni skromnih 6800.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako tek svaki deveti Volkswagen kupuju privatni kupci, slično je i s Opelom, a kod Škode na 17 automobila koje kupe tvrtke i rent a car dolazi samo jedan za koje se odlučuju privatni kupci. Marke kod kojih kao kupci ne prevladavaju tvrtke zaista su rijetke. Od velikih proizvođača to su samo Suzuki, Nissan i Subaru. Kod svih ostalih dominira prodaja tvrtkama.

Ako iz statistika izbacimo sve velike kupce dolazimo do potpuno drugačijeg stanja snaga na tržištu.

U prvoj polovici 2017. godine apsolutni lider po prodaji auta fizičkim osobama je Suzuki s 868 prodanih automobila. Drugi je Volkswagen s 570, a slijede Opel, Renault i Hyundai koji samo minimalno zaostaju za Volkswagenom.

U top 10 najuspješnijih su i Toyota, Dacia, Kia, Citroën i Mazda. Škoda, koja je godinama u samom vrhu najprodavanijih u Hrvatskoj kod privatnih kupaca ne stoji niti približno tako dobro. Naime, tek su 16., a još više iznenađuje podatak da sa samo 6,24% imaju najmanji udio privatnih kupaca od svih velikih maraka, čak i od skupih Jaguara i Mercedesa.

U pogledu modela ono što kupuju privatni kupci mnogo je skromnije od onoga što uglavnom gledamo na cestama velikih gradova. Uvjerljivo najprodavaniji model je Suzuki Vitara, a slijedi najjeftiniji auto na tržištu, Dacia Sandero. Na trećem je mjestu sveprisutni Clio, a slijedi još jedan Suzukijev crossover SUV, S-Cross. Mali Hyundai i20 kompletira Top 5, a tradicionalno popularni su i Kia Ceed, mazda 3, Opel Corsa, Toyota Yaris.

Iznenađenje u top 10 je Volkswagen Tiguan koji se kod privatnih kupaca prodaje bolje i od Golfa. No to nije neobično, privatni kupci u Europi sve više biraju SUV-ove i crossovere, a za tim trendom se povodi i Hrvatska.

Primjerice i u Njemačkoj je Tiguan dugo bio broj jedan kod privatnih kupaca. Hrvatska naravno nije jedina država u kojoj prevladavaju veliki kupci, i u ostatku Europe njihov udio uglavnom prelazi 60, 70% od ukupnog tržišta.

Najprodavaniji modeli:

1. Suzuki Vitara 459
2. Dacia Sandero 297
3. Renault Clio 263
4. Suzuki S-Cross 240
5. Hyundai i20 204
6. Kia Ceed 203
7. Mazda 3 185
8. Opel Corsa 179
9. Toyota Yaris 175
10. Volkswagen Tiguan 167

Najprodavanije marke:

1. Suzuki 868
2. Volkswagen 570
3. Opel 555
4. Renault 553
5. Hyundai 541
6. Toyota 469
7. Dacia 465
8. KIAm335
9. Citroën 316
10. Mazda 316

Volkswagen i Golf najpopularniji među rabljenima na Njuškalu
Prema statistikama najvećeg internet oglasnika u Hrvatskoj, Njuškala, među rabljenima je najzastupljeniji VW sa 15,54 posto udjela. Slijede Renault, Mercedes, Opel i BMW, tako da dominiraju njemački proizvođači.

Među modelima najviše je Golfova, na drugom mjestu je BMW serije 3, a slijede Astra, Clio i Passat. U ljeto je porasla ponuda kabrioleta, a najzastupljeniji je Smart Fortwo cabrio, prenosi portal 24sata.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!