ISTINE I ZABLUDE O ‘PUHANJU’ Može li se prevariti Dräger?

Vrijedna ekipa novinara i prijatelja Indexa preko vikenda nije mirovala, nego se odlučila eksperimentalno provjeriti tvrdnje koje se u javnosti pojavljuju od donošenja kontroverzne odredbe o 0,0 promila.

Može li vas policija zaista kazniti zbog vožnje u alkoholiziranom stanju ako ste jeli samo Griotte? Na koji način zaista funkcionira uređaj Dräger alcotest 7410 plus, kojeg koristi policija kako bi provjerila vozite li pod utjecajem alkohola? Koji faktori najviše utječu na rezultate standardnog policijskog alkotesta? I na kraju, utječu li tablete KG-2 na smanjenje razine alkohola u organizmu, odnosno mogu li utjecati na rezultate policijskog alkotesta? To su pitanja na koja smo pokušali odgovoriti u Indexovom alkotestu.

Za početak, mali disclaimer: Index.hr ni na koji način ne podržava vožnju u alkoholiziranom stanju. Vožnja u pijanom stanju bitno utječe na reflekse vozača i čest je uzrok prometnih nesreća. Ne vozite pijani, jer time ugrožavate svoj život, ali i živote ostalih sudionika u prometu.

Pokušali smo osmisliti realnu situaciju u kakvu redovito dolazi dio ljudi, koji izlazak vikendom uvjetuju nemalim količinama alkohola. Izabrali smo tri ‘pokusna kunića’, opskrbili se Griottama, pivom, vinom i Pelinkovcem, mjernim uređajem Dräger alcotest 7410 plus (kojeg nam je ustupila tvrtka Dräger Safety, na čemu im zahvaljujemo) i prionuli poslu.

Za početak, priča da možete biti kažnjeni ako ste jeli Griotte je (ipak) samo priča. Naime, iako je neposredno nakon što je pojeo dvije Griotte naš ispitanik ‘napuhao’ čak 2,83 promila, samo petnaest minuta nakon toga Dräger je pokazao 0,0 promila. Budući da policija, nakon što vas zaustavi, ima obavezu pitati jeste li konzumirali bilo kakav alkohol u zadnjih petnaest minuta, te pričekati petnaest minuta ako jeste, nema nikakve šanse da budete kažnjeni ako ste konzumirali samo Griotte.

Usput budi rečeno, u uputama za korištenje uređaja Dräger stoji kako valja pričekati i pet minuta od zadnjeg povučenog dima cigarete.

Nakon toga krenuli smo na ispijanje gore navedenih alkoholnih pića. Svaki ispitanik pio je samo jednu vrstu pića, budući da smo pretpostavili da većina ljudi ipak izbjegava miješanje više vrsta alkohola.

Nakon oko četiri sata alkoholiziranja, tijekom kojih smo učestalim mjerenjima Drägerom provjerili i utjecaj hrane na razinu izmjerenih promila, kao i utjecaj uzimanja tableta KG-2, došli smo do nekoliko zanimljivih zaključaka. No, krenimo redom.

‘Pokusni kunić’ koji je u nešto više od sat vremena popio 9 Pelinkovaca (svaki od 0,03 litre) je nakon ispijanja zadnjeg Pelinkovca ‘napuhao’ čak 2,34 promila. Kolegi koji je u istom vremenu popio 2,5 pive izmjerili smo 1,58 promila, dok je treći ‘kunić’ u tom vremenu popio 6 dcl vina (u gemištima, da budemo precizni) te ‘napuhao’ 1,04 promila.

Nakon toga uslijedila je večera, te ponovno mjerenje. Tijekom večere ispijeno je još jedno pivo i pola gemišta. Mjerenja nakon večere pokazala su sljedeće; ispitaniku koji je pio Pelinkovac izmjerili smo čak 1,55 promila manje u odnosu na mjerenje prije večere, pivopiji je izmjereno 0,5 promila manje, jedino je ljubitelj gemišta ostao na istom broju promila.

Nakon večere svi su ispitanici popili po dvije tablete KG-2, pri čemu je nastavljeno s ispijanjem piva i gemišta, dok je kolega koji je pio Pelinkovac zaključio da mu je dosta (iako su mjerenja pokazivala da je ‘najmanje pijan’).

U sljedećih sat vremena kasnije ispijena je još jedna piva i 3,5 gemišta, a mjerenja dvojice ispitanika koji su nastavili piti pokazala su stalan rast izmjerenih promila, unatoč tabletama.

No, zato je ‘pokusni kunić’ koji je prije večere popio svoj zadnji Pelinkovac te večeri (kad mu je izmjereno čak 2,34 promila), prema policijskim standardima, postao gotovo trijezan – izmjerili smo mu samo 0,37 promila.

Tijekom večeri više smo puta napravili nekoliko brzih mjerenja, prije i poslije ispijanja čaše vode, a rezultati tih mjerenja, ali i svih mjerenja koja smo napravili te večeri, vrlo su indikativni.

Uređaj Dräger alcotest 7410 plus može samo približno odrediti koliko je ispitanik zaista pijan. Dräger mjeri isključivo količinu alkoholnih para u dahu ispitanika, a ne razinu alkohola u krvi, jednog stvarnog faktora koji određuje mjeru nečijeg pijanstva.

Nadalje, vrijeme je ključan faktor u mjerenju razine alkohola uređajem Dräger, jer izmjerene vrijednosti drastično padaju kako prolazi vrijeme. Također, tablete KG-2 ne utječu na rezultate koje će Dräger pokazati. Uređaj se može ‘prevariti’ mijenjanjem sadržaja para u ustima i plućima, bilo to žvakama, hranom ili ispijanjem bezalkoholnih napitaka.

Sljedeći put kad u novinama pročitate da je, primjerice, nekom nesavjesnom vozaču izmjereno preko 2 promila, to jednostavno može značiti da je čovjek popio nekoliko piva ili pokoju ‘žesticu’, sjeo u auto i bio zaustavljen. Postoji tu i druga strana, sasvim je realna situacija da netko tko vozi mrtav-pijan (recimo da je popio deset juice-votki), ali je prije vožnje pričekao pola sata i pojeo nešto, ‘napuše’ manje od 0,5 promila.

Da zaključimo, ako već ‘morate’ piti i voziti (što ne preporučamo), budite pametni i ne sjedajte u automobil neposredno nakon što ste pili. Pričekajte barem pola sata, pojedite nešto i popijte što više bezalkoholnih napitaka. Djelomično ćete se otrijezniti, a bitno će porasti vjerojatnost izbjegavanja nemalih novčanih kazni ukoliko vas policija ulovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije