Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
REGISTRACIJA VOZILA Što se obavlja u policiji, a što na tehničkom?

REGISTRACIJA VOZILA Što se obavlja u policiji, a što na tehničkom?

Motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu, odnosno koja su osigurana i označena pokusnim ili prenosivim pločicama. Za registrirano vozilo izdaju se prometna dozvola i registarske pločice.

Od 01. siječnja 2018. godine temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o registraciji i označavanju vozila poslovi registracije vozila i ostali povezani poslovi, koji su se obavljali u policijskim upravama, odnosno policijskim postajama, obavljaju se u stanicama za tehnički pregled vozila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Registraciju vozila obavljaju stanice za tehnički pregled vozila ovlaštene zakonom kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama, a prema registracijskom području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište.

Iznimno od navedenoga, registraciju vozila može obaviti i stanica za tehnički pregled vozila koja se nalazi izvan registracijskog područja u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, ali s oznakom registracijskog područja u kojem vlasnik odnosno korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, imaju prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, u roku do 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za registraciju vozila, obzirom da se trebaju naručiti registarske pločice s oznakom drugog registracijskog područja.

Osim registracije vozila, stanice za tehnički pregled vozila obavljaju i sljedeće poslove:
- Produženje važenja prometne dozvole,
- Odjava vozila (Izjava o mjestu čuvanja vozila),
- Izdavanje pokusnih pločica građanima (Obrazac zahtjeva za izdavanje pokusnih pločica),
- Izdavanje izvoznih pločica,
- Izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila, evidencije pokusnih i izvoznih pločica, osim potvrda i uvjerenja iz evidencije registriranih i označenih vozila koja se izdaju sukladno Ovršnom zakonu

U policijskim upravama odnosno policijskim postajama i dalje će se obavljati sljedeći poslovi u vezi registracije vozila:
- Upis i brisanje mjera ograničenog raspolaganja vozilom radi zabilježbe ovrhe odnosno upisa sudskog ili javnobilježničkog osiguranja tražbine vjerovnika, upis odjave vozila nakon brisanja mjere i poziv ovršeniku radi evidentiranja odjave u prometnoj dozvoli,
- Evidentiranje nestanka prometnih isprava – objava,
- Izdavanje naloga za utiskivanje broja šasije,
- Izdavanje uvjerenja o vlasništvu vozila po Ovršnom zakonu zbog pokretanja ovrhe,
- Preuzimanje registarskih pločica oduzetih u prometu,
- Izdavanje pokusnih i prenosivih pločica pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima temeljem rješenja Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor: MUP.hr

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!