Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
'OBIČNIM' KUPCIMA Suzuki Vitara i dalje najomiljenija

'OBIČNIM' KUPCIMA Suzuki Vitara i dalje najomiljenija

Čak 50.769 prodanih auta, tj. skok prodaje od 15,1 posto, pokazuje da je 2017. bila još jedna dobra godina oporavka za hrvatsko tržište novih auta. No zagrebemo li malo ispod površine, shvatit ćemo da su za oporavak tržišta zaslužni prvenstveno tvrtke, među kojima prednjači rent a car i državne institucije koje su kupovale mnogo više nego prošle godine.

Privatni kupci kupili su tek 25,4% novih auta u Hrvatskoj ili samo 12.875 primjeraka. To jasno govori da prosječan čovjek i dalje nema dovoljno novca da si priušti novi auto, pa smo prisiljeni kupovati rabljeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako i nije čudo da prosječan auto na cesti u Hrvatskoj ima čak 14 godina. Najveća ovogodišnja prodajna zvijezda bila je Škoda Octavia. Bez obzira na to što se za Octaviju odlučilo samo 117 privatnih kupaca i što ih tradicionalan kupac - policija - nije kupovala nego se odlučila na Focus i C-Elysee, Octavia je prva na ljestvici 2464 prodana primjeraka. Ovo je očito omiljen auto u tvrtkama.

Na drugome mjestu po prodaji je Clio, a treće mjesto novi izbor policije Ford Focus. U pogledu marki vladar hrvatskog tržišta i dalje je uvjerljivo Volkswagen, a slijede Škoda, Opel, Renault i Ford. Kod luksuznih marki najprodavaniji je Audi (1819 primjeraka), a slijede BMW (1326), Mercedes (1321), Volvo (272), Land Rover (92), Porsche (57) i Jaguar (51). Prodane su i četiri Tesle i jedan Maserati.

Kad pogledamo ljestvicu najprodavanijih auta privatnim kupcima, slika je potpuno drukčija. Prvi je Suzuki, a slijede Hyundai, Renault, Volkswagen i Toyota. Vitara je drugu godinu uvjerljivo najprodavaniji model privatnim kupcima, a slijede Sandero i Clio, prenosi portal 24sata.hr.

Najprodavaniji modeli automobila

U 2017. godini prodano je 50.769 automobila, no privatni kupci kupili su samo 12.875 primjeraka

1. Škoda Octavia - Prodano: 2464 - Najprodavaniji i bez policije, no samo 117 auta uzeli su građani
2. Renault Clio - Prodano: 2292 - Tradicionalno je u vrhu tržišta već desetljećima. Omiljen u rent a caru
3. Ford Focus - Prodano: 2271 - Ponovno u samom vrhu, no glavni kupac je bila policija
4. Volkswagen Golf - Prodano: 2074 - Dugogodišnji vladar tržišta je ove godine tek na četvrtome mjestu
5. Opel Astra - Prodano: 1741 - Kao i Renault Clio, ovaj auto već desetljećima je u vrhu ljestvica

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!